Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés

OKTATÓINK

Lukács Miklós PTE Klinikai Központ Klinikai Palliatív Mobil Team Pannon Kincstár, oktató

Lukács Miklós

PTE Klinikai Központ Klinikai Palliatív Mobil Team

okleveles ápoló, hospice szakápoló és koordinátor, eü. menedzser;
Magyar Hospice-Palliatív Egyesület, elnök
Kötelességemnek és hivatásomnak tekintem, hogy segítsem a rászoruló embereket. A segítés motiválhatóságunkat növeli.

Szakterületeim: hospice-palliatív ellátás.

A Pécsi Tudományegyetem Egészségügyi Főiskolai Kar Diplomás Ápoló szakán végeztem 2004-ben. Szakmai pályafutásomat a volt pécsi Honvédkórház Neurológiai Osztályán ápolóként, majd osztályvezető ápolóként kezdtem meg. Bekapcsolódtam a Pécs-Baranyai Hospice Alapítvány otthoni hospice ellátó szolgálat csoportjába, mely megadta a jelenlegi szakterületem útját.

Először ápolóként, majd a szolgálat koordinátoraként tevékenykedtem, jelenleg, mint ápolásszakmai szolgálatvezető, minőségirányítási vezető és az Alapítvány kuratóriumának titkári tisztségét töltöm be immár 13 éve. 2009 és 2013 között a Pécsi Irgalmasrendi Kórház ápolási igazgatója voltam, ahol az intézeti hospice ellátás és a krónikus ellátások szakmai munkáját segítettem vezetőként.

Hospice szakápoló és koordinátori, eü. menedzseri képesítést, valamint számos hazai és nemzetközi hospice tanfolyamon szereztem palliatív vezetői és szakértői tanúsítványt. 2017-ben okleveles ápolói képesítést szereztem. 2022-ben jövőbeli célom a Ph.D tanulmányok megkezdése.

A Klinikai Palliatív Mobil Team konzultációs csoportjának koordinálásával legfőbb feladatom a palliatív ellátásban részesülő daganatos betegek további ellátásának megszervezése, életminőségének javítása, a legmegfelelőbb betegút racionalizálása.

A Magyar Hospice-Palliatív Egyesületet, mint a hazai hospice szolgálatok közösségének elnöke képviselem, illetve szervesen segítem a hospice-palliatív szakmai kollégium munkáját. A Támasz Alapítvány, mint hajléktalan ápoló otthonának egészségügyi részét részmunkaidőben segítem. Számos szervezet (Magyar Ápolási Egyesület, Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Területi szervezet) tagja és alelnöki funkcióját töltöm be. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara Baranya Megyei Területi Szervezet etikai-, alapellátási alelnöki, jelenleg általános alelnöki tisztségét töltöm be.

Számos egészségügyi-, szociális képző intézményben szociális és egészségügyi témákat tanítok (anatómia, elméleti és gyakorlati ápolástan, onkológia szakápolástan, geriátriai szakápolástan, palliatív ellátás és hospice szakápolástan) valamint a rezidensek-, orvostanhallgatók és háziorvosok graduális, posztgraduális palliatív továbbképzésein, palliatív tanfolyamain is előadok.  Az egészségügyi képzések vizsgaelnöki feladatait is vállalom, valamint számos hazai és nemzetközi konferenciákon tartok előadásokat. Számos folyóiratban publikáltam, szakmai irányelvek kidolgozásában veszek részt.

Mindig szem előtt tartottam az ápolás értékeit, a minőség, a spiritualitás, a hospitalitás, a tisztelet és a felelősség jegyében. Nagy hangsúlyt fektetek és kiemelt feladatnak érzem a hospice és krónikus ellátásban részesülő betegek magas színvonalú holisztikus, individualizált szociális-, egészségügyi ellátását, a megfelelő minőségi ellátásuk kialakítását, a betegutak racionalizálását.

Vissza