Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkekGyermekgondozásÓvodai dajka OKJ képzés

Minden napra jut valami pozitív dolog

By 2019.01.18.január 21st, 2024No Comments

Aki szívesen foglalkozik gyerekek gondozásával és azt tervezi, hogy óvodai dajkaként helyezkedik el, két dologban egészen biztos lehet. A napi nyolc óráját teljes egészében kitölti majd, hiszen a gyerekek mellett kevés az üresjárat. Emellett pedig az is garantált, hogy a munkájáért cserébe hihetetlen mennyiségű szeretetet és nevetést kap minden egyes napon.

Varázslók akcióban

Akár a saját óvodai emlékeinket idézzük fel, akár már szülőként gondolunk a gyerekünk első közösségben töltött éveire, az óvónéni mellett mindig ott vannak a fáradhatatlanul körülöttünk tevő-vevő dadusok. Ez a kép mindig nagyon pörgős: hozzák a kancsókat, terítik az asztalt, pakolják az ágyakat, segítenek kezet mosni-törölni, egy villanás alatt felvarázsolják a labirintusnak látszó anorákot, és jönnek, amikor nincs meg valami, vagy kifolyt, eltörött, nem sikerült, összekenődött, túl magasan van és le kellene venni. Ha csak a kezüket figyelnénk, mint Rodolfónak, azt látnánk, hogy szinte egész nap akcióban vannak: varázsolnak. Vagyis minden hívásra, és hívás nélkül is jönnek, jönnek, jönnek … és megoldanak mindent.

Szupererők: empátia és türelem

A hálás szülő és a szeretettel visszaemlékező egykori óvodás joggal érzi, hogy a dajka feladatkör egy amolyan „mindent is” csomag.  Hogyan fordítható le a mindennapok gyakorlatára? Szakmai meghatározás szerint az óvodai dajka az óvodáskorú gyermek gondozását, nevelését ellátó intézményben a pedagógus irányításával végzi munkáját. Közreműködik a gyerekek gondozásában, a higiénés feltételek biztosításában, a környezet rendjének és tisztaságának megteremtésében. Az óvodapedagógussal együttműködve segíti a gyerekek napi tevékenységét, részt vesz a programok előkészületeiben, az étkezésekhez kapcsolódó feladatokban, figyel a szabályok betartására és a balesetvédelemre. Betegség, sérülés esetén ápolja és ellátja a gyermeket, amíg a szülő megérkezik.

Mindezekhez pedig nagy szüksége van a saját eszköztárából a kommunikációs képességeire, az empátiájára, a türelmére és arra, hogy a különböző családi környezetből érkező gyerekeket előítéletektől mentesen kezelje, elfogadja.

„A feladat komoly és sokrétű. A dajka ismeri minden gyermek helyzetét a csoportban, látja és felismeri a csoportdinamikát, testileg és lelkileg is segíti a gyerekeket.  A szülőtől való elválást is igyekszik megkönnyíteni számukra. Ehhez kell, hogy jól kommunikáljon, bevonja a gyerekeket a mindennapi óvodai létbe. Bizalmi kapcsolatot épít velük, miközben az óvónővel és a szülőkkel is együttműködik.” – mondja Schmidka Istvánné Éva, szociálpedagógus, szakoktató.

Viszonzott gondoskodás

A napirend fenntartásához az idővel is jól kell gazdálkodni: pont akkorra legyen ebéd, uzsonna, alváshoz kész fekhelyek és tisztaság, amikor a kis csapat programja előírja. A fix és tervezhető időbeosztás a munkakörhöz tartozó előnyök között is megjelenik, hiszen a napi menetrend, a hétvégék, szabadságok is előre láthatók, tervezhetők.
„Sokan választják éppen a kiszámítható időbeosztás miatt a dajkaságot, nem ritkán már saját gyerek mellett, pályamódosítással. – erősíti meg Andróczki-Varga Irén, óvodapedagógus, szakoktató – És ami szintén nagy érv a szakmánk mellett, a rengeteg szeretet. Más szakmákból is jönnek, hogy tanuljanak és ezen a pályán dolgozzanak, mert tudják magukról, milyen sokat képesek adni és vágynak arra, hogy a munkába tett energiáért cserébe valódi hálát kapjanak. Aki az egyoldalú teljesítésben kiégett, elfáradt, szinte kicserélődik, megújul ebben a közegben. A munkánk legnagyobb szépsége ez a szeretet, amit a gyerekektől kapunk.”

A viszonzás pedig naponta más. Lehet egy rajz, egy vicc, a nevetés, az odabújás, az ölelés. A gyerekek tárháza kifogyhatatlan és megtippelni is nehéz lenne, milyen formában köszön vissza a gondoskodás. Ahogy Schmidka Istvánné Éva a gyermekellátásban töltött évek során szerzett élményeit összefoglalja: „Rengeteg öröm, amit hoznak nekünk és minden napra jut valami pozitív dolog.”

Érdekel a képzés

Andróczki-Varga Irén

óvodapedagógus VI. kerület Bajza utcai Kincseskert Óvoda