Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

Megbízható partnerré kell válnunk a fogorvos és a páciens számára is!

By 2019.02.28.augusztus 22nd, 2019No Comments

Megbízható partnerré kell válnunk a fogorvos és a páciens számára is!

Korábbi posztunkban a fogtechnikus szakmával foglalkoztunk, ezúttal az ezt megalapozó gyakornoki képzés oldaláról nézünk rá a szakterületre.

Ahogy azt „Vissza kell adnunk az emberek mosolyát!” című írásunkban olvashattátok, a fogtechnikus a fogászati team kreatív művésze, aki akkor kapcsolódik be a csapat munkájába, amikor már valamilyen foghiányról beszélünk.

Mint más egészségügyi szakmákban is, az első két év gyakornoki időnek számít, amelynek során a gyakornok a fogtechnikus irányítása mellett javításokat készít, közeműködik a fogpótlások készítésében, miközben folyamatosan tanulja a módszereket és eljárásokat, tanulmányozza az anyagokat.

Szakmai alapozó

A Pannon Kincstárban félévente indítjuk a fogtechnikus gyakornok képzéseket, tíz hónapos időtartammal, heti egy teljes képzési nappal, szombatokra ütemezve, hogy a tanulás a munka mellett is megoldható legyen. A jelentkezéshez érettségi bizonyítvány szükséges, valamint egészségügyi alkalmassági igazolás, amelyet a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely állít ki.

„A képzés alapját két fő terület adja.” – mondja Szántó Gábor, fogtechnikus, szaktanár – „Az egyik nagy egység a teljesen vagy részlegesen kivehető fogpótlások területe. A másik pedig a rögzített fogpótlásokra, mint például a koronákra, hidakra vonatkozó szakismeretek. Ennek a tudásnak az elsajátítása képezi azt a stabil alapot, amelyre a későbbiekben építeni tudunk.”

Az elméleti alapismeretek egyik kiemelt részét adja az anatómia. „Azért ennyire fontos, hiszen a szerkezet, amelyet készítünk, a testrészévé válik a páciensnek. Tisztában kell lennünk a test felépítésével, hogy az általálunk készített pótlások harmonizáljanak a testrészek működésével és valóban visszaadjuk a rágás képességét.” – emeli ki Szántó Gábor – „Az anyagtan pedig azért elengedhetetlen alapozó tudás, hiszen ezekkel dolgozunk, tudnunk kell, miből készülnek, mik a jellegzetességeik.”

Ezekhez jönnek aztán az egyéb szakmai ismeretek. Mivel ahogy már említettük, a szakmának van egyfajta művészi jellege, ezért a képzés során végig sok a modellezés, formázás, rajzolás, a kézügyességet igénylő alkotómunka.

A Pannon Kincstár képzésében plusz segítség, hogy minden jelentkező számára lehetőséget biztosítunk fogtechnikai laboratóriumban végezhető gyakorlatra. A hátteret a partner laboratóriummal kötött együttműködési megállapodásunk adja, a gyakorlat díja pedig a felhasznált agyagok költségét fedezi.

Pályára állunk

Tanulóink a vizsgán jóval az országos átlag teljesítenek: a 3,01-es országos átlaggal szemben 4,0-es átlaggal szerepelnek.

A szakképesítés megszerzésével fogtechnikus gyakornokaink képesek lesznek kivehető műanyag alaplemezes fogpótlást és fémlemezes fogpótlást készíteni, összeállítani a rögzített fogpótlások vázrészét, elvégezni a fogpótlások javítását. Így már ezzel a végzettséggel is vállalhatnak laboratóriumi munkát. Önálló fogtechnikusi munkavégzéshez azonban szükség lesz a továbbiakban a ráépülő képzések elvégzésére. Érdemes szélesebb spektrumon is körülnézni, mert a végzett szakember a kapcsolódó szakterületek, mint az implantológia, vagy a fogszabályozás területe felé is továbbléphet.

Ahogy Szántó Gábor a szakma lényegét látja: „A fogtechnikusok jelszava a saját hitvallásom is: Nil nocere! Úgy segíts, hogy ne árts! – Ehhez pedig megfelelő alaptudásra van szükség, csak így tudunk megbízható partnerei lenni fogorvosnak és páciensnek egyaránt.”

Érdekel a képzés