Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

Sokszorosan megtérül az alapok tanulására fordított idő

By 2019.03.14.január 21st, 2024No Comments

Sokszorosan megtérül az alapok tanulására fordított idő

A fogászat a kiemelt, frekventált területek közé tartozik az egészségügyön belül. Népszerű pálya, vonzó, tiszta közegben, folyamatos fejlődési lehetőséggel, tervezhető karrierrel. Az alaptudás megszerzéséhez az elmélet, az összefüggések megértése és a gyakorlat egyaránt szükséges, de aki nem sajnálja az időt és energiát, sokkal könnyebben boldogul majd a ráépülő ismeretekkel.

Kell egy jó tudásbázis

A fogorvos segítője, a biztos háttér, a jobb kéz, ami mindig tudja, mit csinál a bal – ezekkel a meghatározásokkal találkozunk leggyakrabban, vagy ahogy korábbi bejegyzésünkben írtuk: „A jó fogászati asszisztens segédpilóta, aki működteti a rendszert.”

Minden első számú segítőnek – segédpilótának, első tisztnek, helyettesnek, titkárnak, tanácsadónak és asszisztensnek – biztos tudással kell rendelkeznie a területén, hogy pont akkor és pont azt a szakmai támogatást nyújtsa, amit a helyzet megkíván. A rendelőre értelmezve: ami a páciens ellátásához szükséges, és amit ahhoz a fogorvos kér.

Ez a kétfelé teljesítés alapos odafigyelést és gyors kapcsolást igényel. Ahhoz pedig, hogy ez készségszinten jöjjön, érdemes az alapismeretek megszerzésébe beletenni a maximális energiát.

„Meg kell tanulni életben maradni – mondja Dr. Al-Katib Kamil, fogszakorvos, egyéni vállalkozó, felkért előadó –, ami azt jelenti, hogy egészségügyi pályáról lévén szó, elvárt a megfelelő önállóság. Ehhez nyújt segítséget az az alaptudás, illetve iskolai rendszer, ami tanulóinkra vár. Mi magunkra vállaljuk azt, hogy az elméleti ismereteken túl, olyan emberi skillek felvértezését is megalapozzuk, amikhez a későbbiekben mindig vissza lehet nyúlni.”

Fókuszpontok a képzésben

A jelentkezéshez érettségi bizonyítvány szükséges, illetve igazolás az egészségügyi alkalmasságról, amit a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely állít ki.

A Pannon Kincstárban 2-3 havonta indított képzés 10 hónapon át tart, heti rendszerességgel, szombati napokra ütemezett oktatással. A tanórák 8:00 és 18:00 óra között zajlanak.

Az oktatás hatékonyságát saját rendelői, székes demonstrációs terem segíti, ahol a tanulók az elméleti képzéshez kapcsolódóan gyakorlati oktatást is kapnak. A praktizáló fogorvos és klinikai fogászati higiénikus tanárokkal készült videók is hasznos segédanyagai a képzésnek.

„Az első hónapokban sok az alapinformáció, de az az idő, amit az összefüggések megtanulására fordítanak, sokszorosan megtérül. – erősíti meg Pákozdi Szilvia szakoktató (Zuglói Egészségügyi Szolgálat, BARDENT Kft., Kavics Dental) – Éppen ezért nagy hangsúlyt fektetek az ok-okozati lépések megértésére, és szívesen elmagyarázom akár többször is, megmutatom többféle szemszögből, sokszor vizuális megoldásokkal. Mert aki egyszer megértette ezeket az alapösszefüggéseket, az már biztosan tudni fogja.”

A vizualizálva átadott információ gyorsabban beépül és sokáig megmarad. A végzett tanulók később, már a szakmai munkájuk során is gyakran visszajelzik, hogy a mai napig emlékeznek arra, amit ilyen formában megtanultak. – meséli lelkesen Pákozdi Szilvia – „Biztatom is a hallgatóimat, hogy az általános alapismeretek nehezebb részeinél se keseredjenek el, mert gyorsan a helyére kerül minden és nagyon hasznosak lesznek ezek az anyagok a szakma teljes elsajátításához.”

A végzett fogászati asszisztensek sokrétű feladatokat képesek ellátni a fogorvosi rendelőben.

A szervező, előkészítő, adminisztratív feladatokon túl segítséget nyújtanak a diagnosztikai vizsgálatokban; fogászati, fogszabályozási, sebészeti beavatkozásokban; prevenciós feladatokban; a kezelt betegek megfigyelésében; sürgősségi ellátásban; műtétek előkészítésében. Ügyelnek a rendelő megfelelő higiéniájára, a színvonalas és biztonságos betegellátáshoz szükséges környezetre.
Egyszerre figyelnek a páciens lelki és fizikai állapotára, igényeire és a fogorvos keze alá dolgoznak, hogy a folyamatok zökkenőmentesen működjenek.

„Akármerre megyek, mindig találkozom Pannonosokkal” – mondja Pákozdi Szilvia, aki nagy örömmel tekint a hosszútávú kapcsolatokra a már végzett csoportokkal. „Az iskolán túl is igyekszünk segíteni őket, hiszen a kialakult bizalom később is megmarad. Tartjuk a kapcsolatot, támogatjuk egymást szakmai megbeszélésekkel. Nagyon jó és aktív közösségek alakultak így az online térben is. Már a képzésen arra biztatjuk őket, hogy tanuljanak egymástól is és ápolják a kapcsolatot. És mi sem engedjük el a kezüket később sem.”

Érdekel a képzés

Dr. Al-Katib Kamil

Fogszakorvos

Pákozdi Szilvia

Zuglói egészségügyi szolgálat BARDENT Kft.; Kavics Dental