Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Nyugi, nem csúsztál le róla! Hallgasd vissza az órát podcast-en!

By 2021.01.19.január 21st, 2024No Comments

Elaludtál? Meló volt? Bejött egy sürgős hívás? Felülírta a család a szombatodat? – Nyugodj meg, mi is tudjuk, milyen ez. A Pannon Kincstárban pont az ilyen napok megoldására született meg a teljes órákat rögzítő podcast-ek ötlete. Szóval fújd ki magad, csinálj egy kávét, ülj le a gépedhez és hallgasd vissza a kihagyott óra anyagát! Még kapkodni sem kell, tizennégy napod van rá.

Amikor az oktatás napján szakad minden a nyakadba

Ismerős helyzet. Tudod, hogy a szombat a tiéd, meg is mondtad mindenkinek. Tudják, hogy képzésre jársz, kőbe van vésve, nem történhet semmi. Aztán eljön a szombat és kapod a telefont, hogy be kell menned a kieső kolléga helyett. Reggelre lebetegszik a gyerek. A szerelő szól, hogy reggel 8 és dél között, csak ma. Vagy úgy kelsz fel, hogy nem kelsz fel, mert becsípődött a derekad. Nyugi, ilyeneken mi is átmentünk és a Pannonban az évek alatt már sok tanulóval megesett. Mert az élet ilyen. Néha pont olyankor bolondokháza, amikor mindent bebiztosítottunk, hogy ne lehessen az.

Az ideális persze az lenne, hogy mindenki online legyen a képzési napokon, hiszen ilyenkor van lehetőség interaktív módon bekapcsolódni. Lehet kérdezni a tanároktól, átbeszélni a nem egyértelmű részeket. De az élet nem mindig ilyen kipárnázott és a felnőttoktatásban előfordul, hogy kénytelenek vagyunk kihagyni egy-egy alkalmat.

Váratlan helyzetekre digitális megoldások

A 2020-as év nagyot lendített a digitalizáción. Az új és idegen kényszerhelyzet mindenkit megdolgoztatott. Olyan megoldásokat kellett találni, amelyekkel a virtuális térben is intézhetjük az eddig személyesen vitt ügyeinket. A Pannon Kincstárnál is sokkal hamarabb kellett bevetni azokat a fejlesztéseket, amelyek az online tanórák kivitelezésére születtek. A digitális oktatás végül jól vizsgázott és ősszel már a kipróbált, finomhangolt rendszer lépett újra működésbe – beépítve a tanulóktól kapott javaslatokat.

Ki kellett hagynod? Pótold be podcast-en!

Az online tanulás további fejlesztésére azóta is folyamatos az ötletelés. Így született a gondolat a podcast-ek alkalmazására is. Mit takar maga az elnevezés? Definíció szerint a podcast olyan hanganyag, amit készítője az interneten tesz közzé. Olyan rádióadás-szerű tartalom, ami a feltöltést követően online érhető el.

Erre a megoldásra nagyon büszkék vagyunk a Pannonban, mert a tapasztalatok szerint még hatékonyabb, mint az órákhoz feltöltött tananyagok.

Miért jobb segítség? A tanulók ezeket mondták:

  • A kihagyott órákat így nemcsak az olvasható tananyagokból lehet pótolni, hanem akár többször is visszahallgatni.
  • Akkor játszhatjuk le, amikor van időnk, megfelelőek a körülmények és koncentrálni tudunk az elhangzó felvételre.
  • Biztosabban rögzül, ha halljuk is, amiről olvasunk.
  • Az órákon elhangozhat olyan plusz információ, ami az adott pillanathoz kapcsolódik és ezért a jegyzetekben nem feltétlenül szerepel.

Az oktatási nap után 14 napig elérhető az órák felvétele podcast formájában. Ez a megoldás extrának számít, máshol eddig még nem találkoztunk vele a hazai felnőttoktatásban.

Feltöltve, hogy többször is visszajátszhasd

Szóval, ha ki kellett hagynod pár órát, vagy akár a teljes napot, nyugi! Nincs veszve semmi. Fújd ki magad, csinálj egy kávét, ülj le a gépedhez és hallgasd vissza a kimaradt anyagot! Kapkodnod sem kell, akkor érdemes lejátszani, amikor tényleg figyelni tudsz rá. Két hétig eléred. Persze ha teheted, inkább legyél velünk online szombatonként! Nézz körül a most futó képzéseink között, mert most még OKJ-s képzésekhez is csatlakozhatsz!

Ugrás az összes képzésre