Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Pénzügy, jog

A pénzügyi-számviteli ismeretek nemcsak a munkában, az életünkben is rengeteget segítenek

By 2019.12.09.december 12th, 2019No Comments

A számvitel célja ma is ugyanaz, mint a régi időkben: nyomon követni a tulajdonos befektetett pénzének mozgását. A jó szakember széles körben keresett végzettséget szerez és a gazdaság szinte minden területén el tud helyezkedni. A pénzügyi-számviteli ismeretek ráadásul nemcsak az adott szakterületen végzett munkához használhatók. Hatalmas előnyt jelentenek saját vállalkozás indításánál, de ugyanígy sokat segítenek a mindennapi életünk döntéseinél is.

Aduász szakma

A pénz hasznos felhasználásának célja egyidős a fizetőeszközök történetével. Ezzel együtt a számvitel tudománya is azért született, és ma is azt tekinti legfontosabb feladatának, hogy nyomon kövesse a tulajdonos befektetett pénzének mozgását. Évszázadok óta fontos tisztségeket töltöttek be azok az emberek, akik otthonosan mozogtak a pénzügyekben; akik átlátták a költségek és bevételek rendszerét és biztos kézben tartották a megbízóik udvartartását, kereskedését, vagy más vállalkozását.

A jó szakemberekre napjaikban is nagy szükség van, és rengeteg lehetőség várja azokat, akik affinitást éreznek a pénzügy és számvitel területéhez.  „Talán meglepően hangzik, hiszen népszerűek a gazdasági képzések, mégis hiányszakmáról beszélünk” – mondja Garabuczi József oktató, közgazdász, adószakértő. „Az a szakmai réteg, aki ezen a szakirányon végzett, mára jórészt kiöregedett és hatalmas szükségünk van megfelelő utánpótlásra. Pénzügyi-számviteli végzettséggel a gazdaság szinte minden területén várják a frissen végzetteket, kisvállalkozásoktól kezdve a multikig, de intézmények pénzügyi osztályain, vagy akár elemzőként, projektmenedzserként is el tudnak majd helyezkedni. Akinek van érzéke ehhez a szakterülethez, azok számára őszintén mondhatom, hogy igazi nyerő aduász a szakma.”

„Csak az a matek…”

A képzésre érettségivel lehet jelentkezni, nem feltétel, hogy a tanuló szakirányú előtanulmányokkal érkezzen.  „Az első órákon gyakran kapok olyan mondatokat a hallgatóimtól, hogy „Jaj, csak a matektól félek!” Ilyenkor mindig azzal bátorítom őket, hogy a számvitel nem elsősorban a matekról szól és mindent meg fogunk tanulni ahhoz, hogy értsék és jól alkalmazzák, amit a szakterület megkíván” – emeli ki Kovácsné Bukucs Erzsébet oktató, közgazdász. „Nagyon fontosnak tartom ugyanakkor a szövegértés képességét, hiszen a szakmának külön nyelvezete van, amit ismerni kell, hiszen mindennap ebben a közegben mozognak majd és folyamatosan használni fogják. Ezen kívül a kitartást, a precizitást és a gondos odafigyelést emelném ki, mint a pályánk kulcsképességeit.”

Gyakorlati példák az életből

A szorgalom és kitartás szerepét erősíti meg Garabuczi József is: „Ez egy gyakorlatorientált képzés. Ezt azért fontos kihangsúlyozni, mert így készülünk fel a szakmára, a mindennapi feladatokra, és aki sikeres vizsgát tesz, azonnal használható tudással indulhat a pályán. Minden a gyakorláson múlik. Aki az órán közösen végigvezetett feladatokat otthon is rendszeresen elvégzi és többször átismétli, annak a vizsgán sem lesz gondja. Nagy előny és hatalmas segítség, hogy mi oktatók mindannyian gyakorlati szakemberek vagyunk, sokféle területről hozunk tapasztalatot. A tanítás nálunk nem arról szól, hogy felolvassuk az előre megírt oldalakat, hanem az életből vett példákat hozunk. Ha a tanulók nem száraz szöveget hallanak, hanem olyan, a való életben is használható összefüggéseket, mint például egy hiteltörlesztés, máris gyakorlati értelmet nyernek számukra a feladatok. Mi pedig minden segítséget megadunk ahhoz, hogy aki komolyan veszi és szeretné megtanulni a szakmát, annak tényleg jól menjen.”

Színtiszta, racionális logika

Kétségkívül könnyebb dolga van a kezdeteknél annak, aki nem rögtön az iskolapadból jön a képzésre. Ha dolgozott már munkahelyen és látta belülről, hogyan is működik egy cég. Hiszen sok olyan fogalommal találkoznak majd, amelyek a napi munkából ismerősek lehetnek és egyszerűbb a megtapasztalt összefüggésekhez kötni. „Könnyebb akkor, ha már van munkatapasztalatuk, mégis azt mondom, minden a tanulókon múlik” – mondja Kovácsné Bukucs Erzsébet. „Arra biztatom őket, hogy kérdezzenek, szóljanak, ha valami nem világos és akkor újra átbeszéljük az adott részeket. Úgy tapasztalom, hogy a huszadik óra körül szépen elkezd összeállni az addig kapott információ és kikristályosodik a lényeg. Azokon, akik folyamatosan tanulnak és gyakorolnak, ilyenkor már látom, hogy megértették és élvezni kezdik ezt az új világot. Mindig idő kell ahhoz, hogy átálljon a gondolkodásuk arra a színtiszta racionális logikára, amellyel már értik és érzik, mitől lesz nyereséges egy cég. Ha ez egyszer összeáll, akkor már magabiztosan mennek tovább. Ez pedig nekünk oktatóknak is hatalmas élmény.”

Nyitott kapuk a fejlődéshez

A szakterület mindig kínál további fejlődési lehetőségeket azok számára is, akik már a pályán dolgoznak. „Sokan gondolják, hogy a pénzügy száraz tudomány, pedig ez egy izgalmas, sokrétű szakma. Mindig vannak újdonságok és az alapképzettség sokfelé nyit további kapukat” – mondja Garabuczi József. „Látom a régi tanítványaimat, milyen sokféle területen helyezkedtek el, és sokan olyan helyekre is bejutottak, ahová mások PSZF-es végzettséggel pályáznak. Aki pedig mérlegképes könyvelői képzésre menne tovább, vagy adószakértőnek tanulna, azok számára is egyenes az út.”

Ehhez csatlakozik saját oktatói tapasztalataival Kovácsné Bukucs Erzsébet is: „Gyakran találkozom a mérlegképes képzésen a korábbi tanulóimmal és ez mindig nagy öröm számomra. De volt olyan tanítványom is, aki nem a szakmát célozta meg, hanem a saját vállalkozásához szerette volna a saját kompetenciáit bővíteni pénzügyi-számviteli ismeretekkel. Ezt a gondolkodást pedig nemcsak dicséretesnek tartom, hanem kifejezetten ajánlanám mindenkinek, aki cégvezetésre vállalkozik. Sőt, ez a szakértelem a mindennapi életünkhöz is hasznos tudást ad, hogy biztos kézzel kezeljük a család pénzügyeit és megalapozott döntéseket hozzunk a jövőnkre nézve.”

Tovább a képzésre

Garabuczi József

oktató, közgazdász, adószakértő
GE GOC Hungary

Kovácsné Bukucs Erzsébet

oktató, közgazdász
Óbudai Egyetem / Keleti Károly Gazdasági Kar