Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Tanulóink taroltak a MESZK és az OSZTV versenyeken – Nézd meg a dobogós helyezéseket!

Az őszi félév kezdetén ajánlottuk a figyelmetekbe az OSZTV-OKFŐ és a MESZK tanulmányi versenyeit. Azért is biztattunk titeket az indulásra, mert amellett, hogy már a felkészítés során is rengeteg plusz tudást lehet szerezni, az elért eredmények a legjobb ajánlólevélnek számítanak az egészségügyi szakmákban. A mondást sikerült valóra váltani: aki mer, az tényleg nyer! – erről számoltak be felkészítő tanáraink.

Szabó Andrásné és Duló Attiláné – az ápolási, gondozási tárgyak felkészítő tanárai – így meséltek nekünk az élményeikről:

Szabó Andrásné

Duló Attiláné

„Az OKFŐ (Országos Kórházi Főigazgatóság) az OSZTV egészségügyi ágazatának szervezője, a MESZK (Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara) pedig a Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny koordinátora. Az OSZTV-n három tanulónk indult, a Kamarain pedig négy.

Együtt készítettük fel őket, illetve rajtunk kívül az OSZTV esetében Ványi Ágnes is segítette a folyamatot. Miután szintén oktató kolléganőink, Bajzi Rozália és Ridegné Cseke Irénke szervezői oldalról kiküldték az értesítést, együtt dolgoztuk ki a felkészítés menetrendjét. Mi, akik a felkészülésben közreműködtünk, szinte roadshow-szerűen osztottuk be magunkat, hogy az egyes tanagyagrészeket felváltva adjuk át nekik. Igyekeztünk alkalmazkodni ahhoz, hogy munka mellett is részt tudjanak venni a gyakorlatokon.

Mindkét verseny a meghirdetett feladatoknak megfelelően zajlott. Az írásbeli vizsgára való felkészüléshez összegyűjtöttünk minden elérhető Redmenta tesztet, ezekkel gyakoroltunk. Az elődöntőben minden indulónk el is érte a szükséges százalékot.

A középdöntőre már gyakorlati feladatokkal, konkrét szituációkkal készültünk. Egyéni felkészítéseket tartottunk, felváltva, egymás között felosztva a tananyagot. Míg az írásbelire 2-3 órás szakaszokban haladtunk, a középdöntőhöz már teljes napokat töltöttünk gyakorlással.

Erre elsősorban a Pannon Kincstár demonstrációs termeit tudtunk használni. A döntőre készülve pedig lehetőséget kaptunk, hogy a GOKVI (Gottsegen György Országos Kardiovaszkuláris Intézet) Skill Laborjában gyakoroljunk. Ez végül hatalmas előnyt adott, mert azon túl, hogy itt még több szimulációt tudtunk kipróbálni az elérhető gépekkel és eszközökkel, végül maga a vizsga is itt zajlott.

Az OSZTV döntőbe bejutott tanulónk második helyezést ért el. A MESZK országos döntőjébe ketten jutottak, azonban a helyezettek közül az eredményhirdetésen csak az első hármat olvasták fel, a többi induló eredményét nem.

Felkészítőként mindig sikerorientáltan indulunk neki: a győzelemért megyünk, az iskola és a hallgatók érdekében is. Mi vagyunk az iránymutató pálca, akik kijelölik, merre kell haladni, és próbáljuk hozzátenni azt az információt, tudást, amire úgy gondoljuk, hogy szükség lesz.

Nagyon büszkék vagyunk a tanulóinkra. Az elért eredmények az ő elhivatottságukat is mutatják és az iskola hírnevét is öregbítik. A mi következő feladatunk pedig, hogy összevessük az eddigi tapasztalatokat és ezek birtokában készüljünk fel a következőre. Hiszen abban bízunk, hogy jövőre is lesznek indulóink.”

Oroszi Zsuzsanna

Oroszi Zsuzsanna, az aneszteziológiai szakasszisztensek felkészítő tanára is megosztotta velünk az örömhíreket és a tapasztalatait:

„Tavaly az OKFŐ, idén a MESZK versenyén indultunk. Három tanulónk bejutott a középdöntőbe, onnan pedig az országos versenybe. Végül mindhárman elérték a szükséges százalékokat, így kiérdemelték az első három helyezést.

Az OKFŐ rendezésében lezajlott versenyen idén 6 indulónkból hárman jutottak a középdöntőbe. közülük 1 fő került be a döntőbe.  Mivel öt fő alatt volt a megfelelő százalékot elért tanulók száma, a szabályok szerint itt már nem került sor további fordulóra.

A versenyekre azok a tanulók jelentkezhettek, akik még nem végzett szakasszisztensek. Ez annyiban megnehezítette a felkészülést, hogy olyan részeket is át kellett venni, ahol a képzésen még nem tartottunk. Az iskolai tanulással párhuzamosan, külön online órákat tartottam nekik, ahol sok-sok plusz információt, rengeteg gyakorlati dolgot is átbeszéltünk.

A Pannon Kincstár demons termében rendszeresen tudtunk gyakorolni, emellett a GOKVI-ban is lehetőséget kaptunk, miután Mácsai Előd doktor felajánlotta számunkra, hogy a Skill Labort is használhatjuk. Itt a gyakorlati felkészítésben ő maga is részt vett.

A felkészülésben további segítséget kaptunk még Dr. Guba Péter Marcelltól a Dél-pesti Kórház részéről, valamint Belsőné Fehér-Csanádi Máriától.

A helyezést elért tanulóim vásárlási utalványban részesültek, de a MESZK részéről még én is kaptam egy oklevelet, ami nagyon kedves gesztus és jóleső érzés volt az örömteli eredmények mellett. Felkészítői és hallgatói oldalról is sok munka volt a versenysorozat, de nagyon megérte és meghozta az eredményt a befektetett energia. Büszke vagyok rájuk.”

2023/24 tanév egészségügyi ágazatra vonatkozó verseny eredményeinek összesítése

II. Kossuth Zsuzsanna Nemzeti Egészségügyi Szakképzési Verseny - MESZK

Ismeretkör tanuló első forduló középdöntő döntő

Alapápolás, gondozás, Elsősegélynyújtási alapismeretek munka melletti esti munkarend

 

  • döntőbe jutottak száma országosan: 14 fő

 

Bihariné Bodonyi Mónika (ÁÁ-206A) továbbjutott nem jutott tovább I-III. helyezést nem ért el
Dulácska Árpád (ÁÁ-213A) továbbjutott továbbjutott
Pelléné Knapp Alexandra (ÁÁ-213A) továbbjutott továbbjutott
Rimóczi Judit (GYA-212A) nem jelent meg (betegség miatt)
Kala Orsolya (ÁÁ-212B) továbbjutott nem jutott tovább
Felkészítő tanárok: Duló Attiláné, Szabó Andrásné, Szekerczés Norbert

Perioperatív, postoperatív ellátás/Műtéti szakasszisztens

  • döntőbe jutottak száma országosan: 8 fő

 

Majzik Viktória (MŰSZAK-204A) továbbjutott továbbjutott I-III. helyezést nem ért el
Felkészítő tanár: Török Zsuzsanna

Perioperatív, postoperatív ellátás/Aneszteziológiai szakasszisztens

  • döntőbe jutottak száma országosan: 3 fő

 

Erdődi Lili (ASZA-204A_V2) továbbjutott továbbjutott I. helyezés
Kissné Lakatos Erika Marianna (ASZA-204C) továbbjutott továbbjutott II. helyezés
Nagy Imre (ASZA-204A_V2) továbbjutott továbbjutott III. helyezés
Felkészítő tanár: Oroszi Zsuzsanna

03. Egészségügyi ágazat Országos Szakmai Tanulmányi Verseny - OKFŐ

Szakma/szakmairány Név elődöntő középdöntő döntő
5 0913 03 07 Perioperatív szakasszisztens (Aneszteziológiai szakasszisztens)

Somolyák Krisztina

(ASZA-204A_V2)

nem jutott tovább  

————–

Bagi Lilla

(ASZA-204B)

nem jutott tovább  

————–

Kissné Lakatos Erika Marianna

(ASZA-204C)

nem jutott tovább ————–

Erdődi Lili

(ASZA-204A_V2)

továbbjutott Nem került megszervezésre; versenyszabályzat szerint 5 fő alatt további fordulót nem szerveznek.  

 

————–

Nagy Imre

(ASZA-204A_V2)

továbbjutott

Vara Orsolya

(ASZA-204C)

továbbjutott
Felkészítő tanár: Oroszi Zsuzsanna

5 0913 03 01 Általános ápoló

 

  • középdöntőbe jutottak száma országosan: 20 fő
  • döntőbe jutottak száma országosan: 5 fő

 

 

Lénárt Józsefné

(ÁÁ-215C)

nem jutott tovább ————–

Matkovics Krisztina

(ÁÁ-215C)

nem jutott tovább ————–

Pálmai Ottilia

(ÁÁ-215C)

továbbjutott továbbjutott

II. helyezést ért el -71 %

 

Felkészítő tanárok: Duló Attiláné, Szabó Andrásné, Ványi Ágnes
Tovább a képzésekhez