Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

A központi sterilen megmaradnak a munkatársak

By 2020.01.06.január 21st, 2024No Comments

Sokszor pályaváltók érkeznek a fertőtlenítő-sterilező képzésre, nagyon változatos szakmákból. A közös szempont általában a kiszámíthatóság és az ütemezhetőség, a család mellett is ideális munkarend. Ráadásul a sterilezőben működő kisebb létszámú csapat önmagában is szinte családként működik sok helyen. A közös felelősség, a kapcsolódó feladatok és az együtt elért eredmény gyorsan összekovácsolják a munkatársakat és hosszú időre egyben tartják a csapatot.

Biztos szakma a biztonságért

Az egészségügyi ellátás biztonsága csapatküldetés című bejegyzésünkben végigvettük a fertőtlenítő-sterilező munkakörrel járó mindennapi feladatokat. Mivel az összes fontos eszköz kezelése a központi sterilezőben történik, a munkatársak itt végzik a teendőik nagyrészét, kiszolgálva a központi műtőt, a sebészeteket, a kórházak intervenciós részlegeit. Olyan egységben dolgoznak, ahova mások nem mehetnek be, ezért a betegek számára szinte láthatatlanok, a munkájuk mégis mindenben benne van és nélkülük nem működne az egészségügyi ellátás.

A képzésre általános iskolai bizonyítvánnyal és foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely által kiállított egészségügyi alkalmassági igazolással lehet jelentkezni. Az ütemezés hat hónap, az oktatásokra szombati napokon 08:00 és 18:00 óra között kerül sor. Aki érettségi után végzi el, további OKJ-s képzésekkel is bővítheti az egészségügy területén a munkalehetőségeit, de önmagában sem számít ugródeszkának, mert érdekes szakma, ahol gyakran megmaradnak a munkatársak.

Egy jó váltás az élet bármely szakaszában

„Sokszor azt gondolom, hogy már nem érhet meglepetés, annyiféle élettörténettel találkoztam oktatóként és a kórházi munkám során is. Mégis szinte minden csoport indulásánál hallok újabb különleges pályákról, ahonnan a tanulóink érkeznek” – mondja Ványi Ágnes oktató, diplomás ápoló, epidemiológiai szakápoló, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Kórház Higiénés Osztály. „Nagyon változatos szakmákból jönnek hozzánk, de talán a leggyakoribb motiváció, amikor már család mellett, kisgyermekkel tervezik újra az életüket és olyan munkát keresnek, ami kiszámítható és időben is jól tervezhető. Az újrakezdésre sosincs késő, az élet bármely szakaszában lehet új szakmát tanulni, ez a végzettség pedig belátható időn belül megszerezhető.”

A képzés féléves időtartalma sokak számára előnyös, a szombati oktatási napok is beütemezhetők. Amire viszont már az elején érdemes odafigyelni, hogy a gyakorlati idővel is tervezni kell. „Már az első alkalmakon többször is elmondom a tanulóknak, hogy idejében kezdjék el a gyakorlatot, hiszen 180 óra nem kevés, és ezt is a képzés félévnyi ideje alatt kell letölteniük” – hangsúlyozza Ványi Ágnes. „A hónapok gyorsan pörögnek, a későn ébredők pedig csak nagy kapkodással tudják behozni a lemaradást. Mivel sokan eleve dolgoznak, a fix oktatási napok mellett minél később kezdenek bele, annál nehezebb a dolguk. Szerencsére az iskola a kapcsolatai révén rengeteg segítséget nyújt és én is szívesen megteszem, amivel hozzájárulhatok az elhelyezkedésükhöz. Ha már megvan, hogy melyik intézményben szeretnék tölteni a gyakorlatot, segítek felvenni a kapcsolatot az ottani sterilező munkatársakkal.”

Felelősséggel másokért és saját magukért

A gyakorlatok elkezdésének azért is fontos szerepe van, mert sokkal könnyebben megértik az elméleti tananyagban szereplő információkat, ha kapcsolni tudják a kórházi működésben látottakhoz. „Mindig nagyon meglepi őket, hogy milyen sok szempont van például a fertőző eszközök kezelésében” – mesél Ványi Ágnes a leggyakrabban tapasztalt tanulói reakcióról. „Pedig nem csupán a következő műtött beteget, hanem saját magukat is megvédik azáltal, hogy megfelelően végzik az eszközök fertőtlenítését. Valóban sok a szempont, sok a munka során betartandó szabály és ehhez jókora alaptudással kell felvértezni magukat, hogy gördülékenyen menjen a különböző helyzetek kezelése. Hiszen felelősséggel tartoznak a betegek, a műtéteket végző szakemberek és a közvetlen munkatársaik felé is. De a legnagyobb felelősség, hogy a saját egészségükre is vigyázzanak a munkavégzés során. Amikor erről beszélgetünk, igyekszem olyan érdekes történeteket behozni, amelyekhez hasonlókat a mindennapi munkájuk során ők is megélnek majd. Ezeken a példákon át próbálom megmutatni a szakmájuk fontosságát, hogy megértsék, milyen sok múlik rajtuk.”

Csapatok egy csapatban

A szakmai alapok elsajátításán túl nagyon fontos a precizitás, a pontos és gyors munkavégzés, hiszen ezen a területen a legkisebb hiba is okozhat nagy problémákat. „Arra biztatom a tanulóimat, hogy használják ki azt az időt, amit a műtétek közelében töltenek. Kérdezzenek, próbálják meg átvenni a szakmai stábtól a fontos információkat, hogy ők mit várnak el a sterilezést végző munkatársaktól. Érdeklődjenek arról, hogyan tudnak jól segíteni. Ezt a proaktív hozzáállást a műtőben dolgozók is nagyra értékelik. Ha egy kórházban jól működik a kommunikáció a sterilező és az operációt végző csapatok között, akkor ez az együttműködés nem csupán a munkavégzés színvonalát emeli. A kölcsönös elismerésnek mindenki a nyertese: a sterilezőben dolgozók nagyobb presztízst vívhatnak ki az intézményen belül, a műtőben hatékonyabbá válik munka, a betegek pedig a legjobb ellátást kapják – ami pedig mindannyiunk közös célja.”

Mindebből következik, hogy a fertőtlenítő-sterilező munkatársnak képesnek kell lennie a csapatmunkára. Ha csak a közvetlen közegét nézzük, ott is egy összehangolt szakmai team dolgozik együtt a biztonságos háttér megteremtésén. „Amikor egy jó csapat kerül össze, akkor ott nagyon családias hangulatot tudnak megteremteni. A közös felelősség, a kapcsolódó feladatok és a közös eredmény hamar összekovácsolja őket és gyakori, hogy hosszú évekre együtt maradnak” – emeli ki Ványi Ágnes. „De általánosságban is elmondhatom, hogy aki vizsga után egy kórház központi sterilezőjében helyezkedik el, az nagy valószínűséggel a pályán marad és ezen a területen fejlődik tovább. Ha kórházat váltanak is idővel, de irányt jellemzően nem szoktak. Tény, hogy magas fokú precizitást igényel és rengeteg háttértudást, de aki megtanulja, amit a szakma megkíván, egy állandóságot biztosíthat magának a jövőjére nézve.”

Érdekel a képzés

Ványi Ágnes

diplomás ápoló, epidemiológiai szakápoló,  Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Kórház Higiénés Osztály