Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

Az egészségügyi ellátás biztonsága csapatküldetés

By 2019.07.06.január 21st, 2024No Comments

A műtétek biztonságáért mindennap a maximumot kell megtenni. Egy eszköz sem hiányozhat, pont azokat kell előkészíteni, amelyekre ténylegesen szükség lesz az operáció során, gondoskodni kell arról, hogy minden steril legyen és nem lehet köztük hibás vagy sérült eszköz. Mindezt a betegek számára szinte láthatatlan csapat készíti elő, akik nélkül nem működne a rendszer: a fertőtlenítő-sterilező munkatársak küldetése az egészségügyi ellátás biztonsága.

Biztonsági alapozó

Többnyire a kórházak iskolázzák be a munkatársaikat a fertőtlenítő-sterilező képzésre. Az időtartama öt hónap és általános iskolai végzettséggel már lehet jelentkezni. Aki érettségi után végzi el, további OKJ-s képzésekkel is bővítheti az egészségügy területén a munkalehetőségeit, de önmagában sem számít ugródeszkának, mert érdekes szakma, ahol gyakran megmaradnak a munkatársak és ebben az irányban fejlődnek tovább.

„Sokféle területről áll össze a munkához szükséges szaktudás.” –  mondja Ványi Ágnes, oktató, diplomás ápoló, epidemiológiai szakápoló, Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Kórház Higiénés Osztály. „Egyrészt ismerniük kell a műtétekhez használt eszközöket. Mivel ők állítják össze a műtéti tálcákat, tisztában kell lenniük a műveletekkel, hogy milyen beavatkozáshoz milyen eszközökre lesz majd szükség. Ez már önmagában nagy felelősség. Mivel a központi sterilező nagy gépeit is használják, ismerniük kell ezeknek a működését, működtetését, és ehhez jól jön egyfajta műszaki affinitás. Ami pedig szintén alapvető, hogy folyamatosan vegyi anyagokkal dolgoznak, ezért nagyon fontos a kémiai anyagok, összetevők ismerete. Még nagyobb szerepet kapnak ezek az alapismeretek, amikor például fertőző betegen végzett műtétből érkeznek vissza az eszközök. Ilyenkor a tárgyak kezelésén túl az is kiemelten fontos, hogy a munkatársak képesek legyenek megvédeni a saját egészségüket, ügyeljenek a saját biztonságukra az eljárások során.”

Láthatatlan segítség – operatív háttér

A szakmában dolgozó munkatársak legfőbb feladata tehát a fertőtlenítéssel, sterilizálással kapcsolatos feladatok ellátása. Az összes fontos eszköz kezelése a központi sterilezőben történik, itt végzik a munkájuk nagyrészét, kiszolgálva a központi műtőt, a sebészeteket, a kórházak intervenciós részlegeit. „Vagyis rengeteg területet látnak el, és a munkájuk szinte mindenben benne van. Bár a betegek számára szinte láthatatlanok, hiszen olyan egységben dolgoznak, ahova mások nem mehetnek be, mégis mindannyian tudjuk, hogy a háttérben olyan fontos emberek ők, akik nélkül nem működne az egészségügyi ellátás.” – hangsúlyozza Ványi Ágnes a szakma jelentőségét.

A képzést elvégezve eleinte irányítás mellett dolgoznak a fertőtlenítő-sterilező munkatársak és az eszközök tisztítását, mosogatását végzik. Kellő gyakorlati idő után önállóan is elláthatnak feladatokat. A központi stertilezőben ugyanúgy megtaláljuk a kapcsolódó munkakörök skáláját, mint más egységekben. A ranglétra tetején álló, magasan iskolázott munkatársak biztosítják a szakmai mentorálást és segítik a munkatársaikat a szükséges ismeretek elsajátításában. A szakmai kompetenciák mellett nagyon fontos a precizitás, a pontos és gyors munkavégzés, hiszen ezen a területen a legkisebb hiba is nagy problémákhoz vezethet. Emellett képesnek kell lenni a csapatmunkára, mert itt egy összehangolt szakmai team együtt dolgozik a biztonságos háttér megteremtésén.

Közös küldetés

A kulcsszavak tehát a szakmai tudás, a biztonságos, pontos munkavégzés és a csapatmunka. Alapvégzettségként érettségivel és további képzésekkel kombinálva kapcsolható más egészségügyi szakterülethez, de a fertőtlenítő-sterilező szakma önmagában is sok pozitívumot nyújt. Az itt dolgozó munkatársak éjszakai munkát nem végeznek és többnyire hétvégi beosztás sincs. Az általánosan 6-8 órás munkarenddel család, főleg kisgyerekek mellett ideális lehet. Ahogy Ványi Ágnes látja: „Aki az egészségügyben képzeli el a jövőjét, és fontos számára, hogy kiszámítható, tervezhető módon, jó ütemezésű munkarendben dolgozzon, annak nagyon jó lehetőség a fertőtlenítő-sterilező munkakör. Kell hozzá a szakmaiság, a tanulási vágy, a mindennapi munkavégzéshez szükséges alaposság, rendszerező képesség és odafigyelés.  És persze a felelősségtudat, hiszen emberek gyógyulásáért dolgozunk. Csapatban, együttműködve, egymást segítve nyújtjuk a legjobb tudásunkat az egészségügy biztonságáért. Aki ebben megtalálja a saját küldetését, az biztosan itt marad velünk a pályán.”

Érdekel a képzés

Ványi Ágnes

diplomás ápoló, epidemiológiai szakápoló,  Szent Imre Egyetemi Oktatókórház, Kórház Higiénés Osztály