Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügyEgyéb kategóriaGyermekgondozásPedagógiaSzakmai cikkekSzociálisÜzlet

Az OKJ változik, a Pannon Kincstár működik tovább veletek

By 2019.08.06.január 21st, 2024No Comments

Az elmúlt hónapok vezető hírei között sorra jöttek az aktuális információk az OKJ rendszer átalakításáról. Érhető módon rengetegen fordultok hozzánk kérdésekkel, ezért úgy gondoltuk, összeszedjük nektek, amit eddig tudunk, és ami a jövőre nézve várható.

Ti is megtapasztalhattátok, hogy az elmúlt években hatalmasra duzzadt az OKJ képzések rendszere. Ember legyen a talpán, aki ma a pályáját építgetve magától eligazodik, hogy a hasonló csengésű képzésnevek között melyik lesz a nekivaló. Látva a nehézségeket, képző központként igyekeztünk egyértelművé tenni a lehetőségeket és minden információt megadni ahhoz, hogy a hozzánk jelentkezők könnyen eligazodjanak és megtalálják az útjukat. Még így is sokszor szembesültünk azonban a szabályozások bonyolultságával, a megfelelés kihívásaival.

Mi lesz az OKJ után?

Tény, hogy az eddigi rendszer sok szempontból reformra szorult, és ez most elindul.

Ami eddig kirajzolódik, az egy két részre osztott modell. Az OKJ eddigi 776 szakmai képzéséből kiválasztják azokat az alapszakmákat, amelyeket 3-5 év időtartamban szakképzők iskolákban, technikumokban, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban lehet majd elsajátítani.

Az ezekre épülő további képzéseket, speciális szakismeretet adó egyéb oktatásokat, vagy rövidebb időtartamű kiegészítő képzéseket a felnőttképzési intézményekben lehet elvégezni, vizsgázni pedig a független vizsgaközpontokban kell majd.

A minisztériumi elképzelés lényege az egyszerűbb és szétválasztható rendszer. Őszre ígérik a két szakmalistát, az egyiken az általánosabb, széleskörű alapképzésekkel, a másikon pedig a csak felnőttképzésben elvégezhető speciális és kiegészítő képzésekkel. A tervek szerint ez utóbbiba kerülnek majd a szakmák digitális szintjei is, a munka világának és a munkaerőpiac igényeinek változására felkészítő tudásbázissal, a digitalizációhoz szükséges készségekkel.

Az új rendszert a kormány 2020-tól szeretné életbe léptetni, így az év végéig várhatóan nyilvánosságra kerülnek a most még kidolgozás alatt álló részletek, az új struktúra rendeletei, tartalmi elemei és követelményei.

Jó, de mi lesz a Pannonnal?

Sokan kérdeztétek aggódva, hogy mi lesz most velünk, hogyan tovább?

A Pannon Kincstár felnőttképzési intézményként, iskolaként továbbra is működik és folytatja tevékenységét. Amint nyilvánosságra hozzák az új szabályozást, alkalmazkodunk az új szakmalistához, megtesszük a szükséges átalakításokat, szervezéseket, és az új rendszer szerint várunk Titeket.

Egyelőre a legfontosabb számunkra, hogy készülünk a 2019-es őszi tanévkezdésre, hiszen az idén induló képzések még ugyanúgy, az eddigi OKJ szerint kerülnek megszervezésre. A most kezdődő oktatások ugyanis még az eddigiek szerint futnak végig. Az új szabályozás a 2020-as életbe léptetést követően induló képzésekre vonatkozik majd.

Mi történik az eddigi végzettségekkel?

Annak sem kell aggódnia, aki olyan képzésen szerzett képesítést, amely az új rendszerben már ezen a néven nem lesz elérhető. Az eddigi bizonyítványok teljes értékű szakmai végzettségnek számítanak az új szakstruktúra bevezetését követően is.

2019 őszi félév: kivárni vagy elkezdeni?

Szintén sokan kérdezitek, érdemes-e elkezdeni az őszi félévet, vagy várjatok a jelentkezéssel az új szabályozás életbe lépésééig.

Amit biztosan tudunk: az OKJ-s képzések értéke megmarad, aki most belekezd, még az eddigi szabályozás szerint fogja végigjárni az oktatást, és a sikeres vizsga után megkapni a bizonyítványt. A témában megszólaltatott szakértők szerint is érdemes még most belevágni az őszre meghirdetett képzésekbe. Az aktuális OKJ-s képzések piacképesek és a külföldi munkavállaláshoz is könnyen használhatók.

Az új rendszerből egyelőre a tervezett struktúra előbb ismertetett vonalait látjuk. Azt még nem lehet tudni, hogy milyen időtartamban, milyen költségekkel kell majd számolni az átalakított képzésekben, és a megszerzett képesítés hogyan illeszkedik majd az európai uniós munkaerőpiac előírásaihoz.

Aki már eltervezte, hogy milyen irányban indul, annak mindenképpen azt javasoljuk, hogy kezdjen bele, ne vesztegessen el egy évet, hiszen ez a változás nem befolyásolja az egyéni szakmai jövőjét. A választott képzést végig tudja csinálni és értékes, nemzetközileg is piacképes bizonyítványt szerez.

Aki pedig jövőre, vagy későbbre tervez szakmaváltást, továbbképzést, természetesen már az akkorra felálló új rendszer szerint tud majd választani és tervezni.

Megyünk tovább veletek

Tudva azt, hogy az eddigi rendszer tényleg fejlesztésekre szorult, mi bizakodók vagyunk. Az egészségügyi-szociális-pedagógiai szakmákra, amelyekért eddig minket választottatok, továbbra is nagy szüksége van a társadalomnak. Mi pedig továbbra is itt leszünk nektek, hogy felkészüljünk az új kihívásokra és felkészítsünk titeket a választott pályátokra.

Hasznos linkek a témában:

https://www.portfolio.hu/gazdasag/munkaugy/kiderult-mi-lehet-az-okj-s-kepzesek-megszuntetese-utan.3.331997.html

https://uzletem.hu/munkaeropiac/nagy-valtozas-elott-all-a-szakkepzes-most-erdemes-okj-kepzesre-jelentkezni

https://index.hu/belfold/2019/07/23/szakkepzes_felnottkepzes_szakma_tanulas_
okj_tovabbkepzes_atalakitas_orszagos_kepzesi_jegyzek/

Tovább a képzésekre