Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügyGyógyszertári asszisztens OKJ képzésSzakmai cikkek

Kaput nyitunk a gyógyulás felé

By 2019.01.17.január 9th, 2024No Comments

A gyógyszertárak kiadóablakain és a tárán túl egy izgalmas, színes világ húzódik, amelyből az üzletbe lépő vásárló csak egy-egy szeletet érzékel. A betegek teljes körű gyógyszertári ellátása mögött azonban sok kis feladatból felépülő, összetett folyamatok állnak, ahol az asszisztens segítő kezére is nagy szükség van.

Egy tégely varázslat

Amikor a receptet odanyújtjuk, lehet, hogy egy doboz kész gyógyszer kerül elénk, de lehet, hogy olyan készítmény, amelyért később kell visszajönnünk. Amíg a megbeszélt időpontban visszatérünk, a gyógyszertár kiadótere mögötti helyiségben izgalmas folyamatok zajlanak, amelynek eredményeként ott vár majd minket a szignatúrával ellátott, leragasztott, kompakt kis tégely vagy üvegcse. Sokan érezzük a pult előtt állva, hogy szívesen bepillantanánk a ’kulisszák’ mögé. Meglesnénk, hogyan készülnek a gyógyító kenőcsök, oldatok. Mintha egy varázskonyha lenne ott hátul, ami egy kicsit minden betérő vásárló kíváncsiságát beindítja, és hálásan gondolunk azokra a segítőkre, akikkel nem is találkoztunk, mégis sokat tettek a gyógyulásunkért.

Gyógyító kezek

A gyógyszertári asszisztensek éppen így végzik mindennapi munkájukat a jobbulásunkért. Egészségügyi szakemberek, akik a gyógyszerész irányítása mellett vesznek részt a betegellátás folyamatában. Segítik a gyógyszerész munkáját a gyógyszertárakban, laboratóriumokban, gyógyszerraktárakban, gyógyszer–kereskedelemben, valamint a kapcsolódó intézetekben. Dolgozhatnak a gyógynövény–forgalmazás területein. Ezen kívül bekapcsolódhatnak a gyógyszertechnológiai, ügyviteli és üzemviteli résztevékenységekbe is, segédkezhetnek az áruátvétel előkészítési és adminisztratív feladataiban.

Tóth Jánosné, Vera néni sok éve dolgozik szakoktatóként a fitomedicina, a gyógyszertechnológia, és a gyógyászati segédeszközök szakterületeken. Ahogy ő fogalmaz: „Mindenkinek, aki ebben a szakmában szeretne dolgozni, meg kell találnia a motivációját. Kell valami, amin elindul, ami viszi előre a tanulás útján. Lehet ez a gyógyszerek, alapanyagok, gyógynövények iránti érdeklődés, lehet a segíteni akarás, vagy akár a gyógyszertárak világa iránti vonzódás. Meg kell érezni a pálya szépségét és felvállalni ezt az irányt.”

Vonzások és választások a szakmában

A gyógyszertár, mint munkahely, hívogató lehetőség. A tiszta környezet, sokféle érdekes termék, változatos folyamatok és a stabil jövedelem sokakat indítanak el a pályán.  „Beteg ember mindig lesz és ennélfogva mindig nagy szükség lesz asszisztensekre, szakasszisztensekre.” – mondja Dr. Tófeji Mária szakoktató, a budapesti Eötvös Patika beosztott gyógyszerésze – „Fontos, hogy az elhatározás belülről fakadjon, saját indíttatásból.” Női szakmaként tartják számon, pedig fiúkra is nagy szükség van és meg is becsülik a csapatban, ahol dolgozik.

Ahogy Tóth Jánosné, Vera néni mondja: „A jó asszisztens nagyon sok mindenbe bevonható, sokféle feladatból kiveheti a részét. Ezért is fontos, hogy segítő közösséget találjon magának a gyakorló évei során. Mindenkit bíztatok, hogy megfelelő helyet keressen, mert ilyen környezetben rengeteget fog tanulni és itt nyílhat ki igazán a szakma iránti motivációja.”

Akiben összekapcsolódik a segíteni vágyás és a gyógyászati termékek iránti érdeklődés, azok számára felemelő lesz a tudat, hogy mindennapi munkájuk során bekapcsolódnak a gyógyításba. A kezük közül olyan termékek kerülnek ki, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy sok-sok ember életminősége javuljon. „Kaput nyitunk a gyógyulás felé.” – foglalja össze Dr. Mátyássi Marcell gyógyszerész, oktató. – „Ez ad sokunk számára motivációt a gyógyszerészet szakterületein.”

Érdekel a képzés

Dr.  Tófeji Mária

beosztott gyógyszerész, Eötvös Patika Budapest

Dr. Mátyássi Marcell

gyógyszerész, egyéni vállalkozó