Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Egészségügy

Kövesd velünk a szakmai képzések alakulását az ÚJ OKJ szerint!

By 2019.11.08.december 28th, 2019No Comments

Jövő év végig még a jelenlegi rendszer működik és a már megszerzett végzettségek sem vesznek el

A Magyar Közlöny szeptember végén újabb információt tett közzé az OKJ változásával kapcsolatban. A Kormányrendelet alapján sok szakmai képzést vonnak össze és a vártnál nagyobb számban kerülnek vissza iskolarendszerű, 2-6 éves oktatásba. A jelenlegi OKJ rendszer szerint 2020. december 31-ig indulhatnak képzések, a szakmai vizsgákat pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.

Csökkenő szakmaszám, átalakuló rendszer

Mint ahogy Az OKJ változik, a Pannon Kincstár működik tovább veletek című bejegyzésünkben megírtuk, a Minisztérium őszre ígért további konkrétumokat az Országos Képzési Jegyzék változásával kapcsolatban. Amit eddig tudni lehetett, hogy az eddigi 776 szakmai képzésből kiválasztják azokat az alapszakmákat, amelyeket 3-5 év időtartamban szakképző iskolákban, technikumokban, illetve iskolarendszerű felnőttoktatásban lehet majd elsajátítani.

Szeptember jelent meg a Magyar Közlönyben a szakképzés átalakításáról szóló újabb kormányrendelet. A módosítás értelmében jelentősen lecsökken a szakképzésben 2020. szeptember 1-jétől választható szakmák száma. Az új jegyzékben 174 – a művészeti képzésekkel együtt 196 – alapszakma közül lehet választani, melyeket 2-6 év alatt lehet majd elvégezni. Ezen felül 76 rész-szakképzést lehet majd tanulni tanfolyami formában.

Mint ahogy az Innovációs és Technológiai Minisztérium közleményében olvasható: „A cél az, hogy csökkenjen a szakmaszám.” Korábbi bejegyzésünkben mi is írtuk, hogy a csaknem 800 képzéssel és tanfolyammal valóban hatalmasra duzzadt az eddigi rendszer és kétségkívül reformra szorult.

Nagyobb átalakulással nehezebb lehet az átállási idő

A módosítás, úgy tűnik, a vártnál nagyobb volumenű lesz, ez pedig az oktatásban érintetteken kívül a gazdasági elemzőket is megmozgatta. A pénzügyekkel foglalkozó azenpenzem.hu közgazdászai így foglalták össze a változásokat: „A jelenlegi rendszerben a szakmák párhuzamosan futnak több képzési formában, így a diákok el tudják dönteni, hogy az ingyenes, iskolarendszerű, vagy fizetős, de gyors tanfolyami képzést választják. Az új rendszerben erre nem lesz lehetőség, így kevésbé lesz rugalmas a szakmatanulás.” Az adozona.hu szakértői is hasonlóan látják: „A rendszer és a vizsgáztatás feltételezhetően rugalmatlanabbá válik.”

A nappali oktatásba visszakerülő szakmai képzéseknél valószínűleg nehéz és hosszadalmas átállási időszak várható. A mindannyiunk által megtapasztalt nappali oktatásokkal szemben éppen abban rejlik a szakképzések vonzereje, hogy a szakmák ellátásához szükséges tudás hatékonyan, belátható időn belül, a valóban hasznos tananyagra fókuszálva kerül átadásra. Ahogy az enpenzem.hu fenti elemzésében is kiemelték: az eddigi rendszer meghagyta a tanuló egyéni döntésének szabadságát.

Szempontok a tanulói döntésekben

A Pannon Kincstárban az évek alatt rendszeresen megkérdeztük a tanulóinkat, miért választottak minket. Saját elmondásuk szerint a kiszámítható ütemezés és azonnal használható tudás mellett olyan szempontokat is figyelembe vettek a döntésnél, mint az oktatók személye. Mert amíg a nappali képzéseken sok esetben főállású tanároktól, zömében elméleti szakemberektől tanultak, itt kizárólag olyan oktatókkal találkoznak, akik maguk is napi szinten gyakorolják a szakmájukat. Többször felmerültek olyan szempontok is, mint a modern eszközök, a fehér tábla és a projektor, illetve a színvonalasabb környezet, szemben a felújításra szoruló termekkel, régi padokkal és az írásvetítővel. A leggyakrabban előforduló érvek között szerepelt, hogy a vizsgák itt az órarendből előre láthatók és tervezhetők, nem kell tartani meglepetésszerű számonkéréstől, ráadásul a hiányzások kezelése is sokkal rugalmasabb.

A tanulóink nagy előnyként és segítségként értékelik a modulzáró vizsgafelkészítőket és az ügyfélkapun keresztül 0-24 órában működő ügyintézési lehetőséget. Sokszor a nappalis tanulmányi osztályok működésére hivatkoznak, amikor elmondják, hogy az ügyfélkapun online elérhető nyomtatványok mennyivel korszerűbb, környezetbarát megoldást jelentenek számunkra. Még ha időnként személyesen kell is ügyet intézniük, kulturáltabbnak érzik a sorszámhúzós várakozást.

A jövő év végéig marad az eddigi rendszer

Az elemzők szerint is sok még a kérdőjel. Ami már biztos, hogy a felnőttoktatással foglalkozó cégek 2020. december 31-ig indíthatnak a régi OKJ szerinti, iskolarendszeren kívüli képzéseket. A kapcsolódó szakmai vizsgákat pedig 2022. december 31-ig kell lebonyolítani.

A Minisztériumi közleményben megerősítették azt, amiről Van idő sikerszakmát szerezni még az OKJ változás előtt című bejegyzésünkben írtunk: a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is. Aki a következő egy éven belül belekezd, még az eddigi szabályozás szerint fogja végigjárni az oktatást, és a sikeres vizsga után megkapni a bizonyítványt.

A témában megszólaltatott szakértők szerint is érdemes tehát még most belevágni az induló képzésekbe, hiszen az aktuális OKJ-s képzések piacképesek és a külföldi munkavállaláshoz is könnyen használhatók.

Tovább a képzésre