Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Egészségügy

Van idő sikerszakmát szerezni még az OKJ-változás előtt

By 2019.10.01.december 11th, 2019No Comments

A fogászati asszisztens és a klinikai fogászati higiénikus kiemelkedően népszerű és elismert képzések. Nem csoda, hiszen a vizsgák után egy olyan terület várja a frissen végzett szakembereket, amelyben jók az elhelyezkedés lehetőségei, folyamatos a fejlődés és maga a közeg is vonzó. Az ösztönző példákat látva az elmúlt években sokan döntöttek úgy, hogy belevágnak a fogászati képzésekbe. Idén az OKJ-rendszer változásának újabb híreit várva viszont vannak, akik a kiváráson gondolkodnak. Pedig még pont elég idő van a jelenlegi rendszer szerint végzettség megszerzésére. Ráadásul arra is van lehetőség, hogy a ráépülő klinikai fogászati higiénikus képzés is beleférjen.

Mi látszik a horizonton?

Még mindig kevés a biztos információ az OKJ-rendszer jövőre esedékes változásával kapcsolatban. Ahogy A Jövő változik, a Pannon Kincstár működik tovább veletek című bejegyzésünkben is írtuk, amit eddig biztosan tudunk: az OKJ-s képzések értéke megmarad. Vagyis aki most belekezd, még az eddigi szabályozás szerint fogja végigjárni az oktatást, és a sikeres vizsga után megkapni a bizonyítványt. A témában megszólaltatott szakértők szerint is érdemes még most belevágni az őszre meghirdetett képzésekbe. Az aktuális OKJ-s képzések piacképesek és a külföldi munkavállaláshoz is könnyen használhatók.

A nagy változásra várhatóan 2020 szeptemberétől kerül sor. Egyelőre ennyit lehet tudni, ezért is tanácsolják az új modellel kapcsolatban megkérdezett szakemberek, hogy aki már most szeretne tanulni, ne vesztegessen el egy teljes évet.

Sikerszakma még az eddigi rendszer szerint

A Pannon Kincstár által oktatott szakmákat tekintve kétségkívül a fogászat az egyik legnépszerűbb terület. Az elmúlt években nagyon sokan döntöttek úgy, hogy a saját környezetükben fogászati asszisztensként dolgozók jó példáit látva belevágnak a képzésbe és ezen a pályán építik a jövőjüket.

A változás hírének közzététele óta az iskola napi szinten is rengeteg megkeresést kap. A kérdések zöme érthető módon a jövőre irányul. Leggyakrabban arról érdeklődnek, hogy a hosszabb képzések esetén mi a teendő, hogyan tudják elvégezni még az új rendszer bevezetése előtt.

A sok kérdésre, kérésre reagálva az iskola szeretne a képzések átütemezésével segítséget nyújtani a tanulóknak. Ezért a 2019. novemberében induló Fogászati Asszisztens képzést 7 hónapos programban indítja, péntek délutáni és szombat egész napos oktatással. Ebben a konstrukcióban a vizsgára 2020. júliusában kerül majd sor. Aki pedig egyből szeretne továbbmenni a Klinikai Fogászati Higiénikus ráépülő képzésre, már 2020. augusztusában beiratkozhat.

Vagyis aki él a lehetőséggel és ezt a konstrukciót választja, még a jelenlegi rendszer szerint szerezheti meg a fogászati asszisztens szakma csúcsának tartott fogászati higiénikus végzettséget.

Segítő kéz és igazi háttér

A jó fogászati asszisztens segédpilóta, aki működteti a rendszertcímű bejegyzésünkben bővebben írtunk a fogászati asszisztens munkájáról, rendelői szerepköréről. A szaktudás mellé a mosolyunkat is adjukcímű posztunkban pedig a klinikai fogászati higiénikusok szakmai palettáját mutattuk be.

Bármilyen betegségről van szó, a test gyógyítása mellé társul egy igény a lelki folyamatok ápolására is. A páciens teljeskörű, testi-lelki ellátásában pedig jó, ha a fogorvos munkáját is támogatja egy másik segítő kéz. Az életrevaló munkatárs nagy kincs. A jó asszisztens olyan az orvosoknak, mint egy másodpilóta, akinek a jelenléte elengedhetetlen a sikeres betegellátáshoz.

Aki tehát eldöntötte, hogy elindul ezen a pályán, érdemes mérlegelnie a lehetőségeket és elkezdeni a tanulást, hogy minél előbb egy sikerszakmával a zsebben építhesse a jövőt.

Tovább a képzésre