Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügyFogászati asszisztens OKJ képzésSzakmai cikkek

A jó fogászati asszisztens segédpilóta, aki működteti a rendszert

By 2019.01.16.január 9th, 2024No Comments

Az asszisztens a fogorvos jobbkeze – általában ez a leggyakoribb mondat a szakma definíciójához. A jobb kéz, ami működteti a gépet a rendelői mindennapokban.

A népszerű szakmák között az élbolyban szerepelnek a fogászati szakterületek. A választás szempontjai között érthető módon legtöbbször a díjazással, a presztizzsel, a színvonalas munkakörnyezettel találkozunk és azzal a ténnyel, hogy beteg mindig lesz. A fogászati turizmusnak köszönhetően sok a külföldi páciens is – ami a meggyőző érvek között kiemelten szerepel.

A jobb kéz, ami mindig tudja, mit csinál a bal

Az asszisztens a fogorvos jobbkeze – általában ez a leggyakoribb mondat a szakma definíciójához. Ezzel kapcsolatban pedig mindannyiunknak van saját tapasztalata a rendelői emlékeinkből. Ha azt mondjuk, fogfájás, általában a fölénk hajoló orvos képe ugrik be. Nem csoda, hiszen betegként a beavatkozásra és az azt végző szakemberre fókuszálunk, illetve legfőképp a saját procedúránkra. De ha továbbgondoljuk, kivel beszélgettünk a panaszfelvétel során, ki bátorított a székbeülés előtt, ki adogatta a segítő eszközöket és ki adta oda a megkönnyebbülést nyújtó poharat a törlővel, akkor jószívvel gondolunk vissza az asszisztensre is.

„A jó asszisztens szintre észrevétlen a folyamat során, de mégis mindig kéznél van, ott van mindenben. Igazi háttér.” – mondja Pákozdi Szilvia (Zuglói Egészségügyi Szolgálat, BARDENT Kft., Kavics Dental), aki a praxisban végzett munkája mellett oktatja is a fogászati asszisztens, klinikai fogászati higiénikus és fogtechnikus hallgatókat. – „Mindkét félnek segít, az orvosnak és a betegnek is. Ismeri a pácienseket, képben van a történetükkel, így a kellő időben a kellő információt továbbítja az orvos felé.” Hiszen a kezelés során erősen koncentráló orvos mellé szükséges egy olyan munkatárs, aki a páciens testi és lelki kényelmére is tud figyelni.

Munkaköre: hátország

Vagyis az orvos és a beteg közti folyamatok hátterében rengeteg kisebb-nagyobb intézkedés történik, amit a páciens alig észlel. Sőt, az asszisztens feladatai már a rendelőbe lépésünket megelőző előkészületekkel kezdődnek. Szervezi, koordinálja a betegellátást, a rendelés ütemezését, a praxis mindennapi működéséhez kapcsolódó teendőket. Kapcsolatot tart a betegekkel, laboratóriumokkal, más egészségügyi egységekkel. Gondoskodik róla, hogy a rendelő alkalmas legyen a biztonságos betegellátásra. A rendelői higiénés szabályok szerint előkészíti az eszközöket, műszereket, anyagokat, gyógyszereket. Elkészíti a szükséges adminisztrációt, dokumentálja az információkat, adatokat. És ami a legfontosabb, a fogorvos irányítása mellett foglalkozik a betegekkel, segédkezik a fogászati ellátás folyamataiban.

Másodpilóták akcióban

Sokan érkeznek úgy a pályára, hogy már biztosan tudják, miért választják ezt a hivatást. Ahogy Dr. Kamil Al-Katib fogszakorvos, egyéni vállalkozó, felkért egyetemi előadó fogalmaz: „Jelentkeznek olyan útkeresők is, akikre hat a fogászati szakma szépségének vonzereje, vagy azt tudják, hogy segítő szakmában szeretnének elhelyezkedni. Ha az útjukon társul hozzájuk a szükséges motiváció, akkor a siker sem marad el. Az életrevaló munkatárs nagy kincs. A jó asszisztens olyan nekünk orvosoknak, mint egy másodpilóta, akinek jelenléte elengedhetetlen a sikeres betegellátáshoz.”

Mit történik még a másodpilóta székében? A szervező, előkészítő, adminisztratív feladatokon túl kezdődik az „éles bevetés”, vagyis a segítségnyújtás a különböző eljárásokban: diagnosztikai vizsgálatokban; fogászati, fogszabályozási, sebészeti beavatkozásokban; prevenciós feladatokban; a kezelt betegek megfigyelésében; sürgősségi ellátásban; műtétek előkészítésében. A szakorvos utasításait követve önállóan is dolgozik, például a szűrővizsgálatokhoz kapcsolódó feladatokat végez.

És az egyik legnagyobb szelete a munkájának a segítő kommunikáció: vagyis a betegek testi-lelki felkészítése. Ide tartozik még a szükséges felvilágosítás, tájékoztatás a megfelelő szájápolásról, a tisztításhoz ajánlott eszközökről, módszerekről. Az egészségnevelés keretében pedig tanácsadást nyújt a betegek mellett az egészséges közösségeknek – gyerekeknek és szülőknek, külön kiemelve a fogyatékkal élőket.  Különösen nagy szükség van arra a képességére, hogy nyugalmat sugározva oldja a gyerekek félelmét és szorongását a fogászattal szemben. Kedvességgel és a humorral sokat segíthet, hogy ne a rossz élményen legyen a hangsúly.

Maradj a pályán!

Kétségkívül jó kilátások a steril szakma, kiemelt díjazás, az esztétikai kezelések luxus jellege, megfelelő nyelvvizsgával a külföldi páciensek ellátása. Aki jó, az valóban jól megél a szakmában. Férfi szakemberekre is nagy a kereslet, a fogászati csapatban szívesen alkalmazzák őket, mert mint minden team-ben, itt is jót tesz, ha vegyes az összetétel.
Ami fontos, az az elköteleződés. „Szükséges, hogy az asszisztens nyitott legyen a páciensek iránt – mondja Dr. Al-Katib -, és képes legyen az önálló munkavégzésre. Az orvos irányít, de nem fogja munkatársa kezét. Az lesz elégedett, az ér el sikereket, aki a magabiztosan és magas színvonalon végzi a feladatát.”

Érdekel a képzés

Dr. Al-Katib Kamil

Fogszakorvos

Pákozdi Szilvia

Zuglói egészségügyi szolgálat BARDENT Kft.; Kavics Dental