Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

Sok beteg életében szinte családtaggá válik a patikus

By 2019.01.18.január 21st, 2024No Comments

A gyógyszerére váró beteg lehet fáradt és türelmetlen, de nagyon hálás lesz, amikor segítséget és bátorító szavakat kap a gyógyulásához. A gyógyszertárban dolgozók pedig a visszajáró kör életének fontos résztvevőivé válnak.

Gyógyulás és köszönet

A gyógyszerkiadó munkatársak nem csupán a gyógyszerekkel, hanem az emberekkel is foglalkoznak. Ez adja a szépséget és a kihívást is a mindennapi munkavégzésük során. A beteg ember kiszolgáltatottabb helyzetében levertnek, türelmetlennek érezheti magát. Ha sor van és várni kell, ideges lesz, sietne haza pihenni. Az őt kiszolgáló szakasszisztensnek ilyenkor nem kis feladat megőrizni a kedvességét, megértő hangját és válaszolni a kérdésekre, tanácsot adni, nyugalmat sugározni. Miközben arra is figyel, hogy a vásárló az igényeinek megfelelő készítménnyel távozzon, minden szükséges utasítással és tájékoztatással ellátva.

„A visszatérő, hálás beteg viszont a legjobb érzés, amit munkánk eredményeként kapunk.” – mondja Dr. Tófeji Mária szakoktató, a budapesti Eötvös Patika beosztott gyógyszerésze – „Lelkesen mesélnek nekünk, újabb tanácsot kérnek, majd újra beszámolnak a tapasztalataikról. Bekerülünk a hozzánk járó kör életébe, megosztják velünk a számukra fontos dolgokat. Sokan annyira családtagnak tekintenek minket, hogy hálából néha még házi sütit is kapunk.”

Eszközigény: teljesítve

A gyógyszerkiadó szakasszisztens mögött több évnyi felkészülés, tanulás áll. A szakismeret bővülésével egyre nagyobb önállóság jár, részt vehet az expediálásban, a betegekkel is közvetlen kapcsolatba léphet. Gyógyszerész jelenlétében, de önállóan végezheti a vényköteles és a vény nélküli gyógyszerek, gyógynövények, gyógyhatású készítmények és az egyéb, gyógyszertárban kiadható termékek kiadását. Ellátja az ezekhez kapcsolódó betegtájékoztatást, tanácsadást.

Tóth Jánosné Vera néni, a fitomedicina, a gyógyszertechnológia, és a gyógyászati segédeszközök szakterületek szakoktatója kiemeli: „A szakasszisztensnek már tudnia kell, hogyan foglalkozzon a beteggel, hogyan adjon megfelelő tájékoztatást. Fontos, hogy nem csupán a terápiában, hanem már a megelőzésben is tud segíteni, ezért nagyon képben kell lennie a gyógyszerek felhasználásával, a gyógynövényekkel, az étrendkiegészítőkkel, gyógyászati segédeszközökkel – minden termékkel, amit a gyógyszertár kínál.”

A szakmai tudáson túl pedig – ahogy Vera néni fogalmaz – „bírni kell a betegek kérdéseit, bizalmat sugározni a fellépésünkkel, a bennünk lévő segítő szándékkal.”

Ezt hangsúlyozza Dr. Mátyássi Marcell gyógyszerész, oktató is: „A türelem és az empátia alapvető ahhoz, hogy beteg emberekkel kommunikáljunk. Az intelligencia és a kellő szakismeret is minden bizonnyal ott van már az eszköztárban, hiszen egy szakasszisztens mögött évek hosszú tanulása áll. Ezen kívül a precizitás, a pontosság is fontos kritérium, mert egy kicsi hiba is okozhat súlyos problémát.”

Szakma kilátással

Kétségkívül nagy előnye a szakterületnek, hogy biztos jövő látszik a horizonton. Aki több évnyi tanulás után eldöntötte, hogy a pályán marad, még azon belül is több irányban kipróbálhatja magát. „A lehetőségek adottak, sokszínű a rendszer, többféle vonalon lehet mozogni: van, aki inkább a dermokozmetikumokkal szeretne foglalkozni; van, aki a gyógyszergyártás felé mozdul el; és persze sokan vannak, akik legszívesebben a betegek ellátására koncentrálnak, és a gyógyítói vonalon maradva fejlődnének tovább.” – mondja Dr. Mátyássi Marcell.

Bármelyik irányt választják, lépést fognak tartani a fejlődéssel, hiszen a gyógyszerek, gyógyhatású készítmények, gyógyászati eszközök piacán folyamatos az innováció. A szakterület támogatásához egymás után születnek az informatikai megoldások. Az olyan technikai újdonságok, mint például az e-vény, sorra épülnek be a gyógyszertárak életébe.

Dr. Mátyássi Marcell ezekkel a kilátásokkal bíztatja a pályára lépésen gondolkodó fiatalokat: „Meg kell hozni az elhatározást, és akkor már szépen mennek egymás után a lépések. Sokrétű a gyógyszerészet, sok irányban lehet vele fejlődni. Nagy előny, hogy a szakmán belül mozogva lehet kísérletezni, melyik terület a leginkább testhezálló. Piac és kereslet van. Akár már a képzés ideje alatt lehet munkát vállalni és olyan feladatokba bekapcsolódni, amellyel a szaktudás, a gyakorlati tapasztalat bővíthető. Kitartó tanulással hamar lehet érvényesülni és biztos, megbecsült munkával karriert építeni.”

Érdekel a képzés

Dr. Mátyássi Marcell

Gyógyszerész, egyéni vállalkozó

Dr. Tófeji Mária

beosztott gyógyszerész, Eötvös Patika Budapest