Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

FONTOS változás a mérlegképes könyvelő és egyéb pénzügyi képzéseken!

Új szelek fújnak a vállalkozási mérlegképes könyvelők képzése körül. A kormány hatósági képzéssé alakítja ezeket a tanfolyamokat, ami magasabb árakat és kötöttebb képzési formákat jelent majd a jelentkezők számára. Az intézkedés célja a szakmai minőség emelése és az átláthatóság növelése az adótanácsadók és okleveles adószakértők képzése terén.

A változások leginkább a Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzésre fókuszálnak. A képzés hossza jelentős mértékben megnő: az eddigi 500-600 órás tanfolyamok helyett mostantól 1150 órát kell majd beiktatni a tanulási folyamatba. Ez azt jelenti, hogy a korábban 1-1,5 év alatt teljesíthető tanfolyam mostantól 2-3 évre nyúlik majd. Emellett a kontaktórák száma is kötelezően növekszik, nagyjából 700 kontaktóra szerepel majd a képzési tervben. Ezek az órák lehetnek online konzultációk, amelyeket például Teams vagy Zoom segítségével tartanak meg.

A Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés modulokból áll, amelyek különböző területeket fednek le, mint például a gazdasági és jogi alapismeretek, a vállalkozások pénzügyei, a könyvelés, az adózás és a pénzügyi számvitel. Az egyes modulok alól bizonyos esetekben felmentést lehet kapni előzetes képesítések vagy oklevelek alapján.

Az első újképzések 2024. július 1-jétől indulhatnak el. Addig is az érdeklődőknek lehetőségük van a Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzésre kedvező áron, 100%-ban online formában, rugalmas feltételekkel jelentkezni.