Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkekÓvodai dajka OKJ képzés

Ovik, bölcsik, gyermekotthonok – a megújult dajka képzés után tárt karokkal várnak az intézmények

By 2021.07.08.január 21st, 2024No Comments

A megújult szakképzési rendszerben böngészve már nem találkozhatsz az eddig Óvodai dajka néven ismert képzéssel. Az új szakmalistában Dajka képzés szerepel, a végzettséget megszerezve pedig még szélesebb körben nyílnak számodra lehetőségek. Rengeteg intézmény, óvodák, bölcsődék, gyermekotthonok várják a felkészült, lelkes munkatársakat. A járvány egyik pozitív hozadéka, hogy más segítő szakmákkal együtt a kisgyermekekkel foglalkozó szakemberek munkája is jelentősen felértékelődött. 

Dajka végzettséggel kibővült a lehetőségeid köre

Ha mostanában keresgéltél az új szakképzési rendszer lehetőségei között, biztosan észrevetted, hogy az eddig Óvodai dajka néven futó képzés helyett most Dajka képzés szerepel a listán. A megnevezés nem véletlenül változott. A végzettség megszerzésével a legkisebbektől kezdve egészen 6 éves korig foglalkozhatsz a különböző intézményekben ellátott gyerekekkel.

Mi változott még? A szakma megítélése, a gyermekellátás fejlesztési céljai és a jövő lehetőségei. Ha szeretsz gyerekekkel foglalkozni és ezen a pályán képzeled ez magad, akkor Neked gyűjtöttük össze a legfontosabb szempontokat.

Növekvő elismerés, növekvő kereslet

A bezárások időszaka fókuszba emelt néhány szakterületet. Érezhetően növekedett az egészségügyi dolgozók, orvosok, ápolók, mentősök iránti tisztelet. A másik fő csoportot azok a szakemberek jelentik, akiknek a segítségét nélkülöznünk kellett a veszélyhelyzet miatt, pedig a megszokott mindennapjainknak szoros részét képezik. 

A korlátozások idején sok család magára maradt a napi feladatok megszervezésében, ellátásában. Sokan most ébredtek rá igazán, mekkora szükség van a bölcsődei, óvodai szakemberek mindennapi munkájára. Bármilyen furcsa is, már most tapasztaljuk az életünk több területén, hogy az elmúlt másfél évnek a nehézségek mellett pozitív hozadékai is vannak. Az egyik ilyen, hogy valóban felértékelődtek olyan szakmák, amelyeknek a jelentlétét eddig természetesnek vettük. 

A piac törvényei szerint pedig amikor egy szakma iránti elismerés emelkedik, fokozódik iránta az érdeklődés, megnő a képzés iránti kereslet, ezekkel együtt pedig a jó szakemberek megbecsülése is növekszik.

Szélesebb körben dolgozhatsz és a fejlesztések is ide irányulnak

Az átfogó felkészítéssel olyan végzettséget kapsz a kezedbe, amellyel kibővült körben válogathatsz a lehetőségek közül. Az óvodák mellett a bölcsődékben és a gyermekotthonokban is tárt karokkal várnak, mert a jó szakemberekre mindig szükség van. 

Ráadásul az időzítés is kedvező. A veszélyhelyzet után beindult az élet. Rengeteg intézkedés irányul arra, hogy újra felélénküljön a gazdaság. A kényszerpihenő után mindenki igyekszik dolgozni és a szülők által kivehető szabadságok amúgy is nagyrészt kifutottak az online óvoda-iskola alatt. Amikor pedig a munkaképes felnőttek dolgoznak, megnő az igény a gyerekek napi ellátását biztosító helyek iránt. Vagyis újra hatalmas szükség van az óvodai-bölcsődei dolgozók munkájára. Sőt! Az intézmények bővítésére is. Mivel a gyermekellátás központilag is támogatott fejlesztési terület és sorra születnek az újabb tervek, számíthatunk rá, hogy mire a képzést elvégzed, még több álláslehetőségből válogathatsz.

A segítő szakmákra a jövőben is szükség lesz

A jövőkutatók szerint a következő évek során azok a szakmák fognak fokozatosan eltűnni, ahol a legkevesebb hozzáadott értékre van szükség. Mivel a személyes kapcsolódást, gondoskodást igénylő pályák nem automatizálhatók, a segítő, gondozó és terápiás szakterületek a belátható jövőben biztosan nem lesznek kiválthatók. Így a gyermekek gondozásában segítő bölcsődei, óvodai szakemberek, óvónők, dajkák, óvodapedagógiai asszisztensek munkájára továbbra is szükségünk lesz.

Mit mondanak a pályáról a szakemberek?

A szakma nagy versenyelőnyei: a tervezhető munkarend és a rengeteg szeretet – mondják a Pannon Kincstár Dajka képzésének oktatói.

„Sokan a kiszámítható időbeosztás miatt választják a dajkaságot, nem ritkán már saját gyerek mellett, pályamódosítással” – mondja Andróczki-Varga Irén szakoktató, óvodapedagógus. „És ami szintén nagy érv a szakmánk mellett, a rengeteg szeretet. Más szakmákból is jönnek, hogy tanuljanak és ezen a pályán dolgozzanak, mert tudják magukról, milyen sokat képesek adni és vágynak arra, hogy a munkába tett energiáért cserébe valódi hálát kapjanak. Aki az egyoldalú teljesítésben kiégett, elfáradt, szinte kicserélődik, megújul ebben a közegben. A munkánk legnagyobb szépsége ez a szeretet, amit a gyerekektől kapunk.”

A gyerekek tárháza kifogyhatatlan és megtippelni is nehéz lenne, milyen formában köszön vissza a gondoskodás: lehet egy rajz, egy vicc, a nevetés, az odabújás, az ölelés. Ahogy Schmidka Istvánné Éva szakoktató, szociálpedagógus mondja: „Rengeteg öröm, amit hoznak nekünk és minden napra jut valami pozitív dolog.” 

A Pannon Kincstár a gyakorlati helyek intézésében is tud segíteni a tanulóknak, mivel több intézményvezető dolgozik itt óraadó tanárként. „Mindig pozitív tapasztalatokkal érkeznek a tanulóink a gyakorlatokról – meséli Schmidka Éva –, és nagyon lelkesen számolnak be az élményeikről. Sőt, minden csoportban van legalább egy-két ember, aki már ez idő alatt munkalehetőséget kap. Oktatóként igyekszünk a gyakorlathoz is tanácsokkal szolgálni, azután pedig segítünk abban, hogy a vizsga is ilyen sikeresen menjen.”

A Dajka képzésről, a szakmáról és oktatóink tapasztalatairól itt olvashatsz bővebben.

Legújabb szakmai képzéseink