Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

A képzési hitelt mostantól a nálunk végzett képzésekhez is kérheted

Jó hírekkel érkezett a húsvét a felnőttképzésben résztvevők számára. 2021. április 1-jétől hatályba lépett a 389/2020 (VIII.08) Kormányrendelet, amely a Diákhitel felvételét a felnőttképzési szerződésekre is kiterjeszti. A legfrissebb, március 29-én megjelent közlönyben pedig a hallgatói és képzési hitelek aktuális módosításait is megtaláljuk. Nálunk tanulsz és szeretnél élni a hitel lehetőségeivel? Új szakmát választanál, de a költségvetésből szorosan jön ki a tandíj? Akkor az alábbi infókat neked gyűjtöttük össze!

Végre jó hírek a húsvéti tojás mellé

Ahogy mondani szokták, a sok szomorú hír mellett mostanában minden pozitív üzenet olyan jólesik, mint egy falat kenyér. Így vagyunk ezzel a Pannonban is, ezért is vártuk nagyon, hogy április 1-jével életbe lépjen a rendelet a Diákhitel kiterjesztéséről. Miközben beszélgetünk, konzultálunk veletek, sokan elmondjátok, hogy ezek a hónapok mennyire megterhelőek számotokra lelkileg és anyagilag is. A járvány okozta nehézségek között a forintok beosztása is egyre több család életét megkeseríti. Nem csoda, ha ilyenkor a vágyott új szakma tanulása is lekerül a tervezett kiadások listájáról, hiszen felülírják a napi megélhetés költségei. 

A saját lehetőségeink mentén eddig is igyekeztünk segítséget nyújtani tanulóinknak a részletek egyedi ütemezésével, a teljesíthető pénzügyi menetrend alakításával. Most pedig a képzési hitelekkel végre olyan lehetőség nyílik, amellyel ez a nehéz időszak is áthidalható.

7 pontban a képzési hitelekről

A 389/2020 (VIII.8.) Kormányrendeletben és a legfrissebb, 2021. március 29-én megjelent 156/2021 Kormányrendeletben olvashatjuk a hallgatói hitelrendszerről szóló 1/2012. (I. 20.) Kormányrendelet módosításait. A korábbi rendeletet kiegészítő 13/A alcím alatt találjuk a képzési hitelekre vonatkozó előírásokat. 

Ha nálunk tanulsz, és nagy segítség lenne számodra a hitel, vagy most tervezed, hogy új képzésre jelentkezel, érdemes végiggondolni a lehetőségeket. A legfontosabb tudnivalókat 7 pontban gyűjtöttük össze Neked:

  1. Kihez kell fordulni?

Képzési hitelt nyújtó intézetként a Kormány a Diákhitel szervezetet jelölte ki. Vagyis ahogy a diákhitelt, mostantól a képzési hitelt is a már jólismert koordináló központtól igényelhetitek. Ez pedig azért is jó hír, mert a diákok pénzügyeire szakosodott szervezetnél a bankoknál jellemző hosszas procedúrák nélkül zajlik a hitelügyintézés.

  1. Ki veheti igénybe?

A jogszabály szerint képzési hitelre akkor vagytok jogosultak, ha szakképzésben vagy felnőttképzésben aktív tanulói jogviszonnyal rendelkezel és a képzési időd 3 hónapnál hosszabb. Emellett kitétel, hogy az életkorod 18 és 55 év között legyen.

  1. Milyen hitellehetőségek közül lehet választani?

A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású hitel 1,99%-os kamattal. Az általad kért összeg a saját számládra érkezik és a megélhetéssel felmerülő bármilyen kiadásra fordíthatod, így a választott képzésre is. 

Ha teljes egészében a képzésedre szánod, megéri a Képzési Hitel 2 konstrukciót választani. Főleg azért, mert kamatmentesen veheted igénybe. Az összeg felső határa 500 000 Forint és a Diákhitel szervezet közvetlenül az oktatási intézmény számára utalja, így neked ezzel a részével már nem lesz dolgod.

  1. Akkor is igényelhető, ha már van korábbi diákhiteled?

Igen, a képzési hitelt meglévő Diákhitel1, Diákhitel2 és Diákhitel Plusz szerződés mellett is felveheted.

Fontos kitétel a jogszabályban: Egy hitelfelvevő részére a Diákhitel szervezet által hatályos hitelszerződés alapján nyújtható szabad felhasználású hallgatói és szabad felhasználású képzési hitelek együttes összege nem haladhatja meg a 8 250 000 forintot.

  1. Hogyan alakul a futamidő és mikortól kell törleszteni?

A futamidőt Te választhatod meg igényléskor, 1 és 10 év közötti időtávban. A törlesztést csak a tanulmányodat követően, a jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól kell megkezdened. A tartozásodat előzetesen egyeztetett módon, egyenlő havi összegekben tudod majd törleszteni. Előtörlesztésre és végtörlesztésre is van lehetőséged, ráadásul díjmentesen.

  1. Itt is vannak családi kedvezmények?

A Diákhitel esetében megismert családi kedvezményeket a képzési hitelekre is kiterjesztették. A szervezet a második gyermek megszületését követően a tartozás felét, a harmadik gyermek után pedig az édesanyák teljes tartozását elengedi.

  1. Lehet online is intézni?

Most tényleg az egészség az első, ezért a hatékonyság mellett fontos szempont, hogy az ügyintézés érintkezésmentesen történjen. 2021. május 31-től a Képzési Hitelt a www.diakhiteldirekt.hu felületen keresztül, online, kizárólag Ügyfélkapu hozzáféréssel, elektronikusan igényelheted. Így bárhonnan, bármikor, egyszerűen és gyorsan intézheted.

Bővebb információt itt találsz: https://diakhitel.hu/kepzesihitel

A tanulás a válsághelyzetben mindig jó befektetés

A világ legismertebb nagyvállalatainak vezetői, tudósok, kutatók, neves szakemberek rendszeresen elmondják a velük készült riportokban, hogy a sikerük mögött nincs titok vagy varázslat. Saját napirend szerint élik az életüket, ennek pedig fontos része a rendszeres tanulás. Sokan közülük több válsághelyzetet is megéltek és hasonlóan gondolkodnak arról, hogy a semmittevő várakozás elvesztegetett idő. A rossz években gyűjtött ismereteik ugyanis nagy szerepet játszottak a válság utáni fellendülésükben. Ők mindannyian azt vallják, ha az anyagi forrást is megtaláltuk a tanuláshoz, minden adott, hogy bebiztosítsuk a jövőnket. Érdemes mérlegelni a lehetőségeket és belevágni abba, amit eddig csak tervezgettünk.

Választok a képzések közül!