Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügySzakmai cikkek

A műtő különleges világában megérezzük, hogy nekünk itt van dolgunk

By 2020.01.06.január 9th, 2020No Comments

A perioperatív asszisztens képzés azok számára is jó kiindulópont lehet az egészségügyi pályán, akik nem szakirányú középiskolából érkeznek. Akit megfog a műtő világa, többféle irányban gondolkodhat, de mindegyikhez kell a jó alap, amire építkezni lehet. A képzés széleskörű ismeretanyagával és a letöltött gyakorlattal a tanulók következő lépcsőként becsatlakozhatnak a műtősnői, aneszteziológiai asszisztens képzésekbe is.

Újratervezés a segítő szakmák felé

Támogató kezek a műtéti csapatban című blogposztunkban oktatóink elmondták, hogy nagy szükség van a műtéteket segítő szakemberekre az állami egészségügyi intézményekben és a magánszektorban egyaránt. Azok számára sem késő elindulni az egészségügyi pályán, akik korábban más területen dolgoztak.

Ma már mindennapos jelenség a szakmai újtervezés, vagyis amikor az életünk egy pontján úgy érezzük, szeretnék más területen kipróbálni magunkat. Gyakori ok, hogy a család bővülése után az anyukák már nem a korábbi munkahelyükre mennek vissza, hanem akár még a kicsik mellett kitanulva egy új szakmát, valami egész másba kezdnek. Az élethelyzet változások mindig hozhatnak olyan döntést, amikor az addigi pályánkat hátrahagyva mérlegelni kell a lehetőségeinket. Lehet, hogy belefáradtunk az addigi malomkerékbe, nem látjuk már az értelmét, nem találunk motivációt a feladatainkhoz és ezért keresünk valami mást. És sokszor előfordul, hogy egy különleges benyomás, meghatározó élmény indít el minket egy új szakma felé.

A segítő szakmák gyakori célpontjai az újtervezésnek. Tanulóink közül sokan érkeznek olyan munkakörökből, ahol adatok, papírok, gépek, áruk között teltek a mindennapjaik és ahogy ők mondják: „szeretnénk végre emberekkel dolgozni és látni azt, hogy a munkánkkal jót teszünk valakivel.”

Az első lépés az új úton

A perioperatív asszisztens keresett képzés. Műtős vagy aneszteziológus segédasszisztensként a pályakezdőket is szívesen fogadják. A képzés bemeneti feltétele az érettségi bizonyítvány és a foglalkozás-egészségügyi szakellátó hely által kiállított egészségügyi alkalmassági igazolás. Az időtartama 10 hónap, az oktatási napok heti ütemezéssel, szombati napokon, 8:00 és 18:00 óra között zajlanak.

A Pannon Kincstár blogon rendszeresen beszámolunk az OKJ rendszer változásának alakulásáról. 2020 őszétől várhatóan a többi szakmai képzéssel együtt a perioperatív asszisztens képzés is más struktúrát kap majd és a végzettséget jóval hosszabb tanulmányi idő után lehet majd megszerezni. A hátralévő egy évben azonban még az eddigi rendszer szerint történik minden.

„A jelenlegi képzés népszerűségének egyik kulcsa, hogy a tanulók egy év alatt olyan alapozó ismeretanyagot és olyan végzettséget kapnak, amellyel segédasszisztensként már el tudnak helyezkedni. Illetve továbbmehetnek más szakirányú képzések felé. Adott hozzá a törvényi háttér is, hogy becsatlakozhassanak az aneszteziológiai asszisztens vagy a műtősnő képzésbe” – mondja Oroszi Zsuzsanna oktató, a váci Jávorszky Ödön Kórház aneszteziológus szakasszisztense. „A másik fő ok, amiért szívesen választják, hogy nincs előírás szakmai előképzettségre. Ezért valóban jó kiindulópont lehet az egészségügyi pályán azok számára is, akik más területről jönnek. Azt viszont őszintén el kell mondanom, hogy egészségügyi alapismeretek nélkül az alapok elsajátításához többet kell majd tanulni.”

A műtő különleges világa

Az alapképzés fontosságára hívja fel a figyelmet Székely Ildikó oktató, APN ápoló is: „Sok helyről, sokféle területről érkeznek a tanulóink. Az első időszak ezért a ’közös szintre hozásról’ szól. Ahhoz, hogy a páciensek közelébe kerüljünk, kihagyhatatlan az egészségügyi alapismeretek. Ezt szerencsére nem is kell magyarázni, minden tanuló tisztában van vele. Azt szoktam nekik mondani, képzeljék oda a szeretteiket, hozzátartozóikat. Ugye mindannyian azt szeretnénk, hogy felelős és hozzáértő szakemberek foglalkozzanak velük? Természetesen, igen. Hát ezért kell nekünk is alaposan felkészülni a képzésen – és ez ettől kezdve mindenki számára magától értetődő.”

Az anatómia mindenhez kell és az élettan is széles spektrumot ölel fel. „Az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatják, hogy a tanulók legalább fele jelentkezik a további képzésekre. Ezért az alapozó tárgyak mellé igyekszem többet bevinni az akut ellátás, a műtősnői és anesztéziai ismeretekből is. Így az aneszteziológiai asszisztens képzésre már ezzel a plusz tudással, felkészülten jönnek. Azt látjuk, hogy a csaknem egyéves perioperatív képzés jó alapot ad a jövőjük építéséhez” – emeli ki Oroszi Zsuzsanna.

Nekünk itt van dolgunk

„Az elmélet és a gyakorlat együtt készít fel – mondja Székely Ildikó -, egyformán szükség van mindkettőre. Tudjuk, hogy a tanulók a munkájuk mellett sokszor nehezen tudják beütemezni a gyakorlati alkalmakat. Azzal is igyekszem segíteni nekik, hogy a demonstrációs teremben minél több olyan módszert, eljárást mutatok nekik, amivel bővíteni tudják a gyakorlati ismereteiket.”

„A gyakorlatnak ráadásul fontos szerepe van abban is, hogy a hivatásunk szeretete, ez a kötődés a szakmánkhoz kialakuljon. Egy műtőben mindig történhetnek nehéz dolgok, ezzel együtt van egy máshoz nem hasonlítható atmoszférája is. Ez a különleges világ tudja megteremteni bennünk a felismerést, amikor megérezzük, hogy nekünk itt van dolgunk” – teszi hozzá Oroszi Zsuzsanna.

A szakképzésváltozásról, ezen belül a perioperatív szakterületet érintő konkrét változtatásokról egyelőre kevés az információ. Amíg a jelenlegi rendszer működik, az eddigiek szerint indul a képzés és a Minisztériumi közlemény szerint a végzettség az átállás után is ugyanolyan értékű szakmai bizonyítványnak számít majd. Érdemes tehát ezt az évet is kihasználni a szakmai jövő megalapozásához.

Érdekel a képzés

Oroszi Zsuzsanna

diplomás ápoló,
a váci Jávorszky Ödön Kórház aneszteziológus szakasszisztense