Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Miért jártok jobban az új szakmai oktatási rendszerrel az OKJ után?

Gyakran fordultok hozzánk azzal a kérdéssel, hogy az új szakmai képzésekkel jobban jártok-e, mint az eddigi OKJ-val? Az átmeneti időszakban bennünk is voltak kérdések, de aztán helyre kerültek a részletek. Már látjuk, hogy egy sokkal hatékonyabb és a számotokra több szempontból is előnyösebb rendszer alakult ki. Megmutatjuk, mi miért örülünk, hogy az új rendszer képzéseit nyújthatjuk nektek!

Viszlát OKJ – Helló új szakmai oktatási rendszer!

Ti is tapasztaltátok, hogy a 2010-es évekre átláthatatlan méretűre duzzadt az OKJ képzések rendszere. Komoly kihívás volt eligazodni és megtalálni, hogy a hasonló csengésű képzésnevek között melyikre lesz szükség a megcélzott szakterületen. Képző központként – látva a nehézségeket – igyekeztünk egyértelművé tenni a lehetőségeket és minden infót megadni ahhoz, hogy a hozzánk jelentkezők könnyen megtalálják az útjukat. De még így is sokszor szembesültünk a szabályozások bonyolultságával, a megfelelés kihívásaival. Az OKJ rendszere tarthatatlanná vált és rengeteg ponton reformra szorult.

A harmadára karcsúsított szakmai listáról szóló első bejelentések után mi is tele voltunk kérdésekkel. Vártuk, figyeltük az újabb híreket, a közlönyökben megjelent rendeleteket. Közben a COVID-helyzet is lelassította az átalakulás folyamatát és sokszor megnehezítette az intézkedéseket. Aztán ahogy telt az idő, úgy vált kézzelfoghatóvá az új rendszer szerkezete – és mi is megnyugodtunk. Már láttuk, hogy még jobb, még hatékonyabb keretek között tudjuk nyújtani nektek a képzéseinket.

Miért jártok jobban?

Egyértelmű, hogy mindenkit ez érdekelt a leginkább: tényleg jobb lesz az új? Most már biztosan mondhatjuk nektek, hogy szerintünk igen! Mutatjuk a szempontokat:

  1. Végzettséget nyújt

Ez eddig még nem különbözik az OKJ-tól, hiszen a korábban elvégzett OKJ-s képzések is államilag elismert végzettséget adnak. Azért tartottuk fontosnak kiemelni, mert sokan aggódtatok az új képzések értéke miatt. Természetesen az új oktatási rendszerben is, a választott pályára lépéshez szükséges államilag elismert végzettséget kapjátok. 

  1. Megfelel a hatályos jogszabályoknak

Ez már egy lényeges különbség, hiszen OKJ-s képzés a hatályos jogszabályok alapján már egyáltalán nem indítható. Olyan előírások léptek életbe, amelyeket már csak az új szakmai oktatási rendszerben elvégzett képzések teljesítenek.

  1. A munkáltatók is elfogadják

Ahogy a bevezetőben írtuk, a korábbi OKJ az utóbbi években már egy kezelhetetlen, önmagán rég túlnőtt kavalkáddá vált. Ezzel együtt a képzései is sokat veszítettek a piaci értékükből. A munkaadók jóval bizalmatlanabbul fogadták az OKJ-tanfolyamos jelentkezőket és egyre inkább „gyorstalpalóként” tekintettek az így szerzett végzettségekre.

Ezzel szemben az új szakmai oktatásokra letisztultabb, átgondolt és megalapozott rendszerként tekintenek, ahol egyértelmű, hogy egy képzés mire irányul, milyen tartalommal működik és milyen tudást ad. 

  1. A legfrissebb tanmenet, a legfrissebb tananyagokkal  

Jogos elvárás, hogy egy most felépült rendszer naprakész ismeretekkel, a jelenleg elérhető leghatékonyabb keretek között működjön. Az új rendszer indulásánál az alapfeltételek között szerepelt, hogy aktuális és frissen fejlesztett tudáscsomagokkal induljon. 

Erre is hatalmas szükség volt már, mert az OKJ ernyője alatt sok képzés nem követte a piac követelményeit és az élet változásait, rengeteg elavult módszer és meghaladott tananyag ragadt a tudástárban. Ezek most mind kikerültek a rendszerből.

  1. Alacsony központi vizsgadíjak

Egy újabb jó hír, hiszen a vizsgák rendszerének átalakításával a díjazási opciók is megváltoztak. A központosított vizsgáztatás lehetővé tette a költségek csökkentését, így lényegesen kedvezőbb díjért jelentkezhettek a záróvizsgára, melynek 50 ezer forint lett a maximuma.

  1. Pótvizsga lehetősége 2022 után

Ez a tétel ugyan csak a jövő évtől kerül bevezetésre, de máris megnyugtató lehetőséget biztosít, mivel 2022. után sem alap sem pót OKJ-s vizsga nem szervezhető.

  1. Online követhetők az órák

A COVID-helyzet minden órát a virtuális térbe száműzött, de miután visszatértünk a normál kerékvágásba, a szükséges óvintézkedések mellett a képzések tanteremben is folyhatnak. Sokaknak azonban továbbra is nehézséget okoz az órák látogatása, hiszen a munka, család és egyéb tennivalók mellett nem könnyű megoldani az egész napos távolléteket. 

Az új oktatási rendszerben ötvöztük a kétféle részvételi lehetőséget és akinek így hatékonyabb, most is online tud bekapcsolódni a képzési napokon. 

  1. Kérhető hozzá a kamatmentes képzési hitel

Tudjuk, hogy ez az egyik legnépszerűbb pont a listán, hiszen kinek nem jön jól egy kis segítség a költségek kigazdálkodásához?! Az OKJ keretében nem volt módotok képzési hitel felvételére, az új oktatási rendszer azonban lehetővé tette, hogy ezzel is segítse és ösztönözze a tanulni vágyókat.

  1. Diákigazolvány is igényelhető

Ez pedig a hitel mellett a másik nagy segítség, hiszen, ha iskolarendszerű képzésekre jelentkeztek, az utazás mellett belépőjegyekhez, programok látogatásához és más kedvezményekhez is tudjátok használni. Már mondanunk sem kell, hogy az eddigi rendszerben nem találkozhattunk hasonló támogatási formával.

A leggyakrabban kapott kérdések és a már megtapasztalt, tényleges előnyök alapján állítottunk össze nektek a legfontosabb szempontokat. Nézzetek szét az új képzések között, gyűjtsétek össze az infókat, és ha szeretnétek belevágni a tanulásba, segítünk megtalálni a legjobb lehetőséget!

Legújabb szakmai képzéseink