Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Ketyeg a közkedvelt OKJ képzések ideje, most érdemes elkezdeni digitálisan!

By 2020.11.01.január 21st, 2024No Comments

Itt a Pannon Kincstár blogon rendszeresen megosztjuk az új információkat az OKJ megszűnésével kapcsolatban. A dolgok jelenlegi állása szerint 2020. decemberéig tudtok jelentkezni képzésekre az eddigi jól bevált rendszerben. Miért érdemes belevágni még az év vége előtt? Ha éppen ezen gondolkodsz, van számodra 9 fontos szempontunk!

Az OKJ változás híre nagy hullámokat vetett

Miközben az idei évet lassan teljes egészében viszi a COVID-helyzet, a szakmát tanulni vágyók körében az OKJ rendszer változásának híre is sok fejtörést okozott. Itt a Pannon Kincstárban idén a legtöbb kérdést – érthető módon – a már elindult képzések digitálisra váltásával kapcsolatban kaptuk tőletek. A másik központi témát pedig az eddigi képzések megszűnése és átalakulása adta. Amint friss hírekhez jutottunk, igyekeztünk megosztani veletek. Az első körben gyűjtött infókat Az OKJ változik, a Pannon Kincstár működik tovább veletek című bejegyzésünkben foglaltuk össze.

A jelenlegi rendszer optimalizálására valóban szükség van – ezzel mi is egyetértettünk. A vártnál nagyobb volumenű módosítás viszont már a gazdasági elemzőket is megmozgatta. Erről írtunk Kövesd velünk a szakmai képzések alakulását az új OKJ szerintcímű blogposztunkban. Az egyes szakmacsoportokat érintő változásokról még több konkrétumot tudtunk megosztani az Így változnak az egyes szakmai képzések az OKJ után című írásunkban. Itt azt is részleteztük, hogyan változik a képzések ideje, megnevezése, illetve milyen képzések szűnnek meg az új rendszerben.

December 5-ig lehet jelentkezni az eddigi képzéseinkre

A járvány olyan helyzetet teremtett, amely egyre szélesebb fronton írja felül a napi működést és viszi el a fókuszt más feladatokról. A hazai felnőttoktatás változásával kapcsolatban is vannak még kérdőjelek. Amit most tudunk: mi 2020. december 5-ig biztosan indítjuk a legnépszerűbb képzéseket, az eddigi rendszerben és a már bejáratott digitális verzióban. Azoknak, akik szeretnének új szakmát tanulni, 9 fontos szempontot gyűjtöttünk, amit érdemes számításba venni.

  1. Piacképes tudás szerezhető belátható időn belül

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a szakképzések vonzerejét a nappali képzésekkel szemben éppen az adja, hogy a szakmák ellátásához szükséges tudás hatékonyan, belátható időn belül, a valóban hasznos tananyagra fókuszálva kerül átadásra. Az új rendszerben a megmaradó, illetve a kibővített tematikájú képzések 12, 24 vagy akár 36 hónaposak is lehetnek.

  1. Nemzetközi munkavállaláshoz is használható végzettség

A témában megszólaltatott szakértők szerint azért is érdemes még most belevágni az induló képzésekbe, hiszen az OKJ-s végzettség a külföldi munkavállaláshoz is könnyen használható. Az átalakuló képzéseknél egyelőre nem tudjuk, hogy elfogadhatók lesznek-e más országokban.

  1. Hamarosan megszűnnek olyan képzések, amelyek most még elérhetők

Az eddigi formájában sok képzés megszűnik, illetve beolvad más képzésekbe. Ilyenek például az egészségügy területén a betegkísérő, az egészségfejlesztési segítő, a fertőtlenítő-sterilező, a fogtechnikus gyakornok, a gyógyszerkiadó szakasszisztens, a klinikai fogászati higiénikus, a műtőssegéd-gipszmester vagy a sportmasszőr. A gyermekgondozó képzések közül a gyermekotthoni asszisztens, a házi időszakos gyermekgondozó és a nevelőszülő. A pedagógiai területen a családsegítő asszisztens és a fogyatékkal élők gondozója. A szociális képzések szakterületén a demencia gondozó, a foglalkozás-szervező, a gerontológiai gondozó, a pszichiátriai gondozó, a szenvedélybeteg-gondozó és a szociális asszisztens. A szépészeti képzések közül kikerül a szépségtanácsadó tanfolyam, illetve a pénzügyi-jogi-kereskedelmi és logisztikai képzések közül is több szűnik meg az eddigi formájában. A részletes listát itt olvashatjátok.

  1. Az új rendszer átállási időszaka egyelőre kiszámíthatatlan

A nappali és esti rendszerbe visszakerülő szakmai képzéseknél valószínűleg nehéz és hosszadalmas átállási időszak várható. Ezt tovább súlyozza a kiszámíthatatlan COVID-helyzet és a járvánnyal együtt járó gazdasági válságidőszak elhúzódása.

  1. A digitális képzés jól vizsgázott

A tavaszi kényszerhelyzet nálunk is éles bevetéssé változtatta az online oktatás tesztidőszakát. Feszített tempó volt, ezért nagyon hálásak vagyunk, hogy a sok javaslat és építő ötlet mellé kellő megértést és türelmet is kaptunk tőletek. A pozitív és negatív tapasztalatok birtokában folyamatosan javítottuk a rendszert. Így együtt megugrottuk a próbatételt és az őszt már a bejáratott megoldásokkal indítottuk.

  1. Az online tanulás sok időt spórol

Sok tanulónk írta pozitívumként az utazási idő megspórolását és azt, hogy a munka és a család mellett jobban tudnak gazdálkodni az idejükkel. A nagyobb távolságról, vidékről ingázók főleg azt értékelték, hogy még a modulzárókat is meg tudták oldani otthonról. Külföldről is többen jelezték, milyen jól jött, hogy ilyen formában megszűntek a határok, hiszen a szokásos úton nem tudtak volna hazajönni.

  1. A pénzügyi gondok egyedi megoldásokkal kezelhetők

Tudjuk, hogy sokan több szempontból is nehéz helyzetbe kerültek, hiszen munkahelyek szűntek meg, számos cégnél bizonytalanná vált a jövő. Mi a hozzánk fordulóknak egyedi ütemezésekkel, hosszabb határidőkkel igyekszünk segíteni. Tanulóink többsége az utalással, bankkártyával fizetés lehetőségét kérte, kerülve az érintkezést. Ennek megfelelően teljesen megszűnt nálunk a készpénzes fizetés.

  1. A váltás után is érvényes marad a végzettség

Minisztériumi közleményben is megerősítették azt, amiről Van idő sikerszakmát szerezni még az OKJ változás előtt című bejegyzésünkben írtunk: a korábban megszerzett szakmai végzettségek nem vesznek el, ugyanolyan teljes értékű szakmai bizonyítványnak számítanak a szakképzés változásai után is. Aki most belekezd, még az eddigi szabályozás szerint fogja végigjárni az oktatást, és a sikeres vizsga után megkapni a bizonyítványt.

  1. A tanulás befektetés a jövőre

Az Európai Szakképzésfejlesztési Központ (CEDEFOP) előrejelzései szerint az Európai Unióban 2025-ig több mint 100 millió nyugdíjba vonulót kell pótolni. A világgazdaság most behúzta a féket, de ez az időszak is elmúlik, és újra sokféle tudásra lesz szükség sok területen. A korábbi válságtapasztalatokat és a szakemberek véleményét alapul véve ez a helyzet egy befektetés időszaka is lehet. Rajtunk múlik, esélyt adunk-e magunknak, hogy a tanulás révén később még jobb lehetőségeink legyenek.

Ugrás az összes képzésre