Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Kézzelfogható segítség az új szakmai képzésedhez! A képzési hitelt már a felnőttképzésben is kérheted.

By 2021.06.24.december 17th, 2021No Comments

FRISSÍTVE: 2021. október 11-én a módosított üzletszabályzat szerint

 

Új szakmát választanál, de a költségvetésből szorosan jön ki a tandíj? Túl sok a tanulás mellett az egyéb kiadás? A képzési hitelt 2021. május 31-től már a szak- és felnőttképzésben is igénybe veheted. Egyszerűen, gyorsan, online intézheted és akár kamatmentes megoldást is választhatsz. Összegyűjtöttük neked a legfontosabb infókat!

A legjobbkor érkezett az új pénzügyi segítség

Az idei év egyik legjobb híre, hogy az eddig ismert diákhitelek skálája tovább bővült. 2021. május 31-től a szakképzésben és felnőttképzésben tanulók számára is igényelhetővé váltak az államilag támogatott, kedvező kamatozású vagy akár kamatmentes diákhitel konstrukciók. 

Miközben beszélgetünk, konzultálunk veletek, sokan elmondjátok, hogy az elmúlt hónapok mennyire megterhelőek voltak számotokra lelkileg és anyagilag is. A saját lehetőségeink mentén eddig is igyekeztünk segítséget nyújtani nektek a részletek egyedi ütemezésével, a teljesíthető pénzügyi menetrend alakításával. Most pedig olyan lehetőség nyílt, amely kézzelfogható anyagi segítséget ad a nehéz időszak áthidalásához.

9 pontban a képzési hitelekről

Ha most tervezed, hogy új szakmai képzésre jelentkezel és nagy segítség lenne számodra a diákhitel, érdemes végiggondolni a lehetőségeidet. A legfontosabb tudnivalókat összegyűjtöttük Neked:

  1. Ki veheti igénybe?

A jogszabály szerint képzési hitelre akkor vagy jogosult, ha szakképzésben vagy felnőttképzésben aktív felnőttképzési jogviszonnyal rendelkezel és a képzési időd 3 hónapnál hosszabb. Emellett kitétel, hogy az életkorod 18 és 55 év között legyen.

  1. Korábban indult OKJ-s képzéshez is igényelhető?

A képzési hitel a szak- és felnőttképzés új rendszerében hirdetett oktatásokra vonatkozik, így a most futó, a korábbi OKJ rendszerben indult képzésekhez már nem vehető fel. 

  1. Mikor indítsd?

Akár már most. Ha eldöntötted, hogy belevágsz az új képzésbe, érdemes minél előbb, már az oktatás kezdete előtt elindítani a folyamatot. Fontos, hogy legyen már képzési szerződésed, hiszen csak akkor lesz érvényes a jogviszonyod.

  1. Kihez kell fordulni?

Képzési hitelt nyújtó intézetként a Kormány a Diákhitel Központot jelölte ki. Vagyis ahogy a diákhitelt, mostantól a képzési hitelt is a már jólismert koordináló központtól igényelhetitek. Ez pedig azért is jó hír, mert a diákok pénzügyeire szakosodott szervezetnél a bankoknál jellemző hosszas procedúrák nélkül zajlik a hitelügyintézés.

  1. Milyen hitellehetőségek közül lehet választani?

A Képzési Hitel 1 szabad felhasználású hitel 1,99%-os kamattal. Az általad kért összeg a saját számládra érkezik és a megélhetéssel felmerülő bármilyen kiadásra fordíthatod, így a választott képzésre is. 

Ha teljes egészében a képzésedre szánod, megéri a Képzési Hitel 2 konstrukciót választani. Főleg azért, mert kamatmentesen veheted igénybe. Az összeg felső határa 500 000 Forint és a Diákhitel szervezet közvetlenül az oktatási intézmény számára utalja, így neked ezzel a részével már nem lesz dolgod.

  1. Akkor is igényelhető, ha már van korábbi diákhiteled?

Nem, ebben az esetben nem lehet képzési hitelt igényelni. Egyszerre egy diákhiteled vagy képzési hiteled lehet.

  1. Hogyan alakul a futamidő és mikortól kell törleszteni?

A futamidőt Te választhatod meg igényléskor, 1 és 10 év közötti időtávban. A törlesztést csak a tanulmányodat követően, a jogviszony megszűnése utáni negyedik hónaptól kell megkezdened. A tartozásodat előzetesen egyeztetett módon, egyenlő havi összegekben tudod majd törleszteni. Előtörlesztésre és végtörlesztésre is van lehetőséged, ráadásul díjmentesen.

  1. Itt is vannak családi kedvezmények?

A Diákhitel esetében megismert családi kedvezményeket a képzési hitelekre is kiterjesztették. A szervezet a második gyermek megszületését követően a tartozás felét, a harmadik gyermek után pedig az édesanyák teljes tartozását elengedi.

  1. Lehet online is intézni?

Most tényleg az egészség az első, ezért a hatékonyság mellett fontos szempont, hogy az ügyintézés érintkezésmentesen történjen. 2021. május 31-től a Képzési Hitelt a www.diakhiteldirekt.hu felületen keresztül, online, kizárólag Ügyfélkapu hozzáféréssel, elektronikusan igényelheted. Így bárhonnan, bármikor, egyszerűen és gyorsan intézheted.

Bővebb információt itt találsz: https://diakhitel.hu/kepzesihitel

A tanulás a válsághelyzetben mindig jó befektetés

A világ legismertebb nagyvállalatainak vezetői, tudósok, kutatók, neves szakemberek rendszeresen elmondják a velük készült riportokban, hogy a sikerük mögött nincs titok vagy varázslat. Saját napirend szerint élik az életüket, ennek pedig fontos része a rendszeres tanulás. Sokan közülük több válsághelyzetet is megéltek és hasonlóan gondolkodnak arról, hogy a semmittevő várakozás elvesztegetett idő. A rossz években gyűjtött ismereteik ugyanis nagy szerepet játszottak a válság utáni fellendülésükben. Ők mindannyian azt vallják, ha az anyagi forrást is megtaláltuk a tanuláshoz, minden adott, hogy bebiztosítsuk a jövőnket. Érdemes mérlegelni a lehetőségeket és belevágni abba, amiről eddig álmodoztál.

Legújabb szakmai képzéseink