Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
EgészségügyFogászati asszisztens OKJ képzésSzakmai cikkek

Akár húsz év múlva is a fogászati szakmában leszek

By 2019.12.09.január 21st, 2024No Comments

A fogászat szakterülete mindig népszerű a pályát választók vagy újratervezők között. A tiszta, rendezett közeg, modern eszközök, a tervezhető karrier sokak számára vonzó. Ráadásul a kiszámítható munkarend miatt a fogászati rendelőt ideális női munkahelynek tartják. Hogyan látja ez a világot egy olyan szakember, akinek mindig is az élete része volt? – Najdeh Nidál Nóra klinikai fogászati higiénikussal beszélgettünk.

Útkeresők, elhivatottak és az új generáció a családi szakmában

Korábbi blogbejegyzéseinkbenoktatóink meséltek arról, milyen nagy kincs a fogorvos számára egy elhivatott, megbízható munkatárs. Mint elmondták, a képzésekre sokan jönnek útkeresőként, azzal az elsődleges szándékkal, hogy az egészségügyben, segítő munkakörben dolgozzanak. Ők jellemzően páciensként szereztek benyomásokat a fogászat területéről és  meglátták benne a saját lehetőségüket. Mások egészen határozott elképzelésekkel érkeznek és biztosan tudják, miért ezt a hivatást választják – például aki már kicsi korában, belülről tapasztalhatta meg ezt a közeget. „Nekem természetes módon mindig is az életem része volt a fogászat, hiszen édesapám fogtechnikus, édesanyám pedig klinikai fogászati higiénikusként dolgozik, ahogy most már én is” – mondja Najdeh Nidál Nóra, akinek a neve ismerősen csenghet sokak számára. Időnként modellként is vállal megbízásokat, az AVON arcaként is találkozhattatok vele.

A szüleimtől azt láttam, hogy szeretik a szakmájukat

Ma már a fogászati munkáját tekinti elsődlegesnek, de a családi indíttatás ellenére Nóra útja sem vezetett egyenesen a szakmájához. „Az, hogy segítsek másoknak, mindig a részem volt, de sokáig inkább úgy gondoltam, hogy gyerekekkel szeretnék foglalkozni. A családom abban motivált, hogy mindenképpen legyen felsőfokú végzettségem, viszont a gimnázium után én először a pedagógiai pálya felé indultam el. A főiskolát elvégezve két évig dolgoztam pedagógiai asszisztensként és bár a gyerekekkel továbbra is örömmel foglalkoztam, rá kellett jönnöm, hogy nem ez az én utam. Ahol minden szempontból komfortosan érzem magam, az valójában a fogászat. Közvetlen közelről megélve a szakmát, azt mindig tudtam, hogy a szüleim nagyon szeretik és sosem bánták meg a választásukat. Láttam azt is, hogy ez egy élhető, tervezhető szakma, ahol mindig lehet fejlődni. A szülői mintában és a megérzéseimben bízva ekkor döntöttem el, hogy belevágok az asszisztensi képzésbe. Kicsit később, már munka mellett aztán a higiénikusi végzettséget is megszereztem.”

Olyan gyakorlóhely kell, ahol bevonnak a feladatokba

Az fogászati rendelő családias hangulata, harmonikus közege sokat segít, hogy leküzdjük a kezelés előtti szorongást. Ennek a légkörnek a megteremtése ugyanúgy része az ott dolgozók munkájának, mint a páciens ellátása. Orvos és asszisztens összehangolt együttműködéséből születik meg az az élmény, amikor úgy távozunk, hogy flottul ment minden és egyáltalán nem is volt szörnyű. Ezt a gördülékeny munkát alapozza meg a képzésen elsajátított tudás és nagyon sok múlik azon is, milyen tapasztalatokat szerzett a tanuló a gyakorlata során. „A Pannonban nagyon jó koordinátorunk volt, rengeteget segített végig a képzés alatt és a tanárokkal is elégedett voltam. Az elejétől kezdve sokszor elmondták nekünk és most már én is látom, mennyire fontos, hogy mindenki időben álljon neki gyakorlóhelyet keresni. Az iskola egyébként ebben is segített azoknak, akik kérték. A valóban jó helyeken a gyakornok is kap feladatokat, megmutatnak neki mindent, bevonják és engedik neki, hogy bekapcsolódjon a háttérmunkákba. Így tud igazi benyomást szerezni egy rendelő működéséről és ez akkor is nagy segítség lesz számára, amikor majd munkahelyet választ. Én úgy tudom, hogy azok közül, akikkel együtt végeztem, mindenki a pályán maradt” – mondja Nóra.

Elköteleződni, akár húsz évre is

Az asszisztensi, higiénikusi pozíciót ideális női munkának tartják, de a szakmában szívesen fogadják a férfi kollégákat is. Nagyobb csapatoknál kifejezetten örülnek, ha kiegyenlített az összetétel. A munkakör népszerűségéhez egyértelműen hozzájárul, hogy család mellett is nagyon jól ütemezhető. Nóra is ezt erősíti meg saját tapasztalataival: „Ha találsz egy jó helyet, akkor ez egy ideálisan tervezhető élet, ütemezhető szakma. Fizetésben éppúgy, mint munkarendben. A fogorvos a főnök, a rendelő működését az ő személye, az ő elképzelései határozzák meg. Ha kellően rugalmas, akkor meg lehet állapodni, hogy például egy anyuka egy ideig részmunkaidőben vállal munkát. Ugyanígy sokat számít, ha a vezető nyitott az újdonságokra, új technológiákra, eljárásokra, anyagokra. Rengeteg pluszt lehet tanulni egy ilyen fogorvos mellett. Ha az emberi-szakmai együttműködés jó, akkor ebből egy hosszútávú elköteleződés lehet a pályán. Én biztosan tudom, hogy akár húsz év múlva is ezt fogom csinálni.”

Érdemes tovább bővíteni a lehetőségek körét

Miért éri meg az asszisztensi végzettség után továbbmenni a higiénikus ráképzésre? Nóra ezt üzeni azok számára, akik a folytatáson gondolkodnak: „Amellett, hogy nagyobb önállósággal, magasabb díjazással jár és nagyobb szeletét tudjuk saját magunk megélni a szakmánknak, már a munkahely keresésnél is tényező lehet. Ha ugyanarra az állásra egy asszisztens és egy higiénikus is jelentkezik, a fogorvos számításba veszi, hogy a higiénikus munkatársra rá tudja bízni akár az önállóan végzett fogkövezést, vagy a beteg felkészítését, a tanácsadást. Ez pedig könnyebbség számára, hiszen addig más feladataira tud koncentrálni. Én azt mondom mindenkinek, aki hozzám fordul, hogy ne álljon meg, menjen tovább a pályán és bővítse a kompetenciáinak, a saját lehetőségeinek a körét!”

A Pannon Kincstár blogon rendszeresen beszámolunk az OKJ rendszer változásának alakulásáról. 2020 őszétől várhatóan a többi szakmai képzéssel együtt a fogászati asszisztens és klinikai fogászati higiénikus képzések is más struktúrát kapnak majd és a végzettséget jóval hosszabb tanulmányi idő után lehet majd megszerezni. A hátralévő egy évben azonban még az eddigi rendszer szerint történik minden. A szakértők szerint is érdemes tehát ezt az egy évet is kihasználni a szakmai jövő megalapozásához, hiszen a Minisztérium közleménye szerint a most megszerzett végzettség ugyanolyan értékű szakmai bizonyítványnak számít a jövő évvégi átállás után is.

Tovább a képzésre

Najdeh Nidál Nóra

klinikai fogászati higiénikus