Skip to main content
Ügyfélkapu bejelentkezés
Ügyfélkapu bejelentkezés
Szakmai cikkek

Vizsgaszervezés a Pannon Kincstárnál

By 2023.06.21.január 16th, 2024No Comments

Merre indulj, ha vizsgázni szeretnél? – Csak bízd ránk! A szervezést is megoldjuk neked.

Az OKJ megszűnése óta a képző központoknak már nem kötelessége, hogy gondoskodjanak a vizsgáztatásról. A vizsgák akkreditált intézményekhez kerültek, a képzők pedig maguk dönthetnek arról, milyen mértékig segítik a tanulókat az ügyintézésben. Ha eltévedtél a vizsgaszervezés útvesztőjében, nyugodj meg, a Pannon Kincstárban továbbra sem hagyunk magadra!

A Pannon Kincstár intézi a vizsgázás különböző területeit. Lehetőséget ad a megfelelő lezáráshoz. Vizsgaszervezés az iskolában.

Képzés, tanúsítvány, vizsga…  mi változott?

Bár a köznyelvben továbbra is tartja magát az OKJ-s képzés elnevezés, lassan megszokjuk, hogy már nem ugyanazt jelenti, mint korábban. A változásokkal kapcsolatban viszont még mindig sok kérdés érkezik hozzánk és érthető a bizonytalanság a vizsgákkal kapcsolatban is.

Korábban egyszerű volt, hogy aki beiratkozott egy képzésre, a végén a csomaggal együtt kapta a vizsgát is. Még ha máshova kellett is menni, mint az oktatás helyszíne, kéznél volt minden fontos információ, a szükséges előkészületekkel együtt.

Az OKJ megszűnésével a vizsgáztatás is megváltozott. Míg előtte a nagyobb képzők mind saját vizsgaközponttal működtek, a változással a vizsgáztatás átkerült az erre akkreditált, legtöbbször állami, szakképzési centrumokhoz kapcsolódó vizsgaközpontokhoz.

Vizsgaszervezés 2023. Pannon Kincstár. Az intézmény biztosítja a vizsgázás hátterét. Illusztráció a megoldás és az út biztosításáról.

Mi a menetrend most?

Hasonlóan a jogosítvány vagy a nyelvvizsga megszerzéséhez, a képző intézmény egy tanúsítványt állít ki a tanuló számára, igazolva, hogy elvégezte az adott képzést. Ezzel az okirattal lehet aztán válogatni a vizsgaközpontok között, eldönteni, melyikben szeretnénk vizsgázni és az online felületen elindítani a jelentkezést.

Pannon Kincstár vizsgaszervezés. Tanulók segítése a vizsgáztatás megszervezésével.

Ki segít az új rendszerben?

Ez intézményenként nagyon eltérő lehet. A jogszabály szerint ugyanis a képző központ feladata és felelőssége addig tart, hogy az elvégzett képzésről kiadja az igazoló dokumentumot: a tanúsítványt. Ezzel a tanuló feladata lett, hogy a számos lehetőség közül kiválassza, hol szeretne vizsgázni és intézze a jelentkezést.

Ezen a ponton pedig a képzők döntik el, hogy milyen mértékig nyújtanak segítséget a tanulóiknak a további ügyintézésben:

  • dönthetnek úgy, hogy kiadják a tanúsítványt és a vizsgákban már nem vállalnak szerepet,
  • a tanúsítvány mellé egy ajánlást is adnak, hová menjen vizsgázni a tanuló,
  • egy szerződött vizsgaközpont segítségével megszervezik a vizsgát az iskolában.
Pannon Kincstár segít a levizsgázásban, minden szükséges körülményt biztosít. Illusztráció a sikeres vizsgajelentkezésről.

Mi már döntöttünk és intézzük neked!

Ha nálunk, a Pannon Kincstárban végezted el az iskolarendszeren kívüli képzésedet, nem hagyunk magadra a tanúsítvánnyal a kezedben.

Vagyis, ha az Állatorvosi asszisztens, Dajka, Ingatlanközvetítő, Munkavédelmi előadó, Társasházkezelő, Pedagógiai asszisztens, Gyógypedagógiai asszisztens, Vállalkozási mérlegképes könyvelő, Kulturális rendezvény szervezője, vagy a Személy és vagyonőr képzésünk végén megkaptad a tanúsítványt, a vizsgaszervezést intézzük tovább.

Állatorvosi asszisztens képzés

Dajka képzés

Ingatlanközvetítő képzés

Munkavédelmi előadó képzés

Társasházkezelő képzés

Pedagógiai asszisztens képzés

Gyógypedagógiai asszisztens képzés

Vállalkozási mérlegképes könyvelő képzés

Kulturális rendezvény szervezője képzés

Személy és vagyonőr képzés

Nem kell, hogy a felkészülés és a vizsgadrukk mellett még a megfelelő hely kiválasztása és a jelentkezés miatt is izgulj. Ha nálunk tanulsz, a vizsgaszervezéssel sem leszel egyedül.

Átvesszük tőled az ügyintézés feladatait, hogy arra koncentrálhass, ami a legfontosabb – hogy a vizsga napján kihozd magadból a legjobbat!